Cetatenia europeana ar trebui sa insemne libertate de circulatie, protectie consulara si un sistem de vot trans-national, insa respectarea acestor masuri depinde in esenta numai de statele membre, a declarat comisarul pentru justitie, Jacques Barrot.

Chiar daca este inclus in tratatele europene aflate in vigoare la ora actuala, “cetatenia europeana” este mai mult “un concept imaginar”, a spus Barrot in timp ce avea loc intalnirea Comitetului pentru drepturi civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European, potrivit EUobserver.

Barrot a apreciat ca intreg conceptul de “cetatenie europeana” va fi “golit de continut" in urmatorul raport al politicilor din domeniul justitiei si al afacerilor interne, numit “Programul Stockholm”, care va fi finalizat in a doua jumatate a acestui an.

Europarlamentarul conservator polonez, Urszula Gacek, raportor in problemele cetateniei europene, a subliniat ca in timpul atentatelor recente din Mumbai, mai multi europarlamentari ai stat la figurat “in pijamele” pe strazi, insa nu au putut sa primeasca ajutor de la cea mai apropiata ambasada a statelor UE.

“Daca un membru al Parlamentului European nu reuseste sa primeasca protectie consulara, ce sa mai spunem de oamenii obisnuiti?”, se intreaba retoric europarlamentarul polonez.

Insa Gacek a recunoscut ca state membre cu servicii diplomatice extinse, cum ar fi Franta, ar putea sa se opuna sa ofere ajutor cetatenilor europeni din state mai mici, de teama ca s-ar putea abuza de serviciile ei.

De asemenea, protectia consulara difera de la un stat la altul. “Protectia consulara este mandara, de exemplu, in Danemarca, insa poate fi oferita doar prin bunavointa in Marea Britanie”, a explicat Ernesto Bianchi, un oficial CE.

Pericolul discriminarii inverse

Problemele au aparut ca efecte a libertatii circulatiei cetatenilor europeni, a adaugat Bianchi. Cateodata este dificil pentru politicieni sa explice populatiei pe care o reprezinta de ce unii cetateni din alte state membre au mai multe drepturi decat altii, situatie numita “discriminare inversa”.

De exemplu, un danez, atunci cand locuieste si munceste in Danemarca, trebuie sa respecte legea daneza a imigratiei daca doreste sa se casatoreasca cu un cetateanca din statele care nu sunt memebre UE si poate sa aiba restrictii daca aceasta are niste date suspicioase sau a locuit ilegal in Danemarca inainte.

Insa, daca danezul locuieste in Italia si se casatoreste acolo cu persoana respective, ei pot sa revina in Danemarca fara nicio problema datorita libertatii de miscare, a spus Bianchi.

Raportul lui Gacek critica discriminarea cetatenilor UE din alte state si cere Comisiei Europene sa ia atitudine fata de imigrantii UE care nu se pot bucura de toate drepturile lor ca cetateni europeni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.