Noul premier al Frantei, Dominique de Villepin, intentioneaza sa castige increderea francezilor in decurs de 100 de zile ale mandatului, a afirmat senatorul Roger Karoutchi, referindu-se la o interventie in Senat a recent-numitului sef al guvernului. Senatorul Karoutchi, care reprezinta regiunea pariziana, a precizat ca Villepin "este constient de dificultatea mizei "si ca este necesar "un efort urias" pana la alegerile prezidentiale din 2007.

Dominique de Villepin a fost numit, marti, premier, in locul lui Jean-Pierre Raffarin, o masura adoptata ca urmare a victoriei optiunii "nu" la referendumul din 29 mai privind Constitutia europeana. Noul sef al guvernului si-a continuat convorbirile politice pentru formarea cabinetului, a carui componenta urmeaza sa fie cunoscuta pana la sfarsitul acestei saptamani, potrivit anturajului sau.

France Soir: Chirac "o sa-si cam smulga parul"
Dupa numirea noului sef al guvernului, presa franceza era destul de sceptica in legatura cu viitorul "coabitarii" guvernamentale dintre noul premier, Dominique de Villepin, un "fidel" al presedintelui Jacques Chirac, si vicepremierul Nicolas Sarkozy, recunoscut de analistii politici drept "rival" al acestuia la functia suprema in stat. Le Figaro, cotidian de dreapta, califica optiunea presedintelui Chirac pentru un tandem Villepin-Sarkozy drept "un pariu riscant, chiar daca, intr-o prima instanta, acest lucru asigura noului sef al guvernului o anumita formula de pace cu partidul" de guvernamant, condus de cel de-al doilea.

"Chirac a ales sa-i oblige la coabitare pe cei doi dusmani din majoritatea guvernamentala", apreciaza si Liberation, ziar de stanga, lansand ideea unui " joc patetic inventat de Jacques Chirac pentru a raspunde clacarii sale" la referendumul de duminica. "Exploziv", scrie, pe prima pagina popularul Le Parisien, publicand si o fotografie, in care apar Dominique de Villepin alaturi de Nicolas Sarkozy. Ziarul considera ca este vorba despre "un tandem imprevizibil, caruia Chirac i-a fixat (totusi) o priopritate: sa faca orice este nevoie pentru a castiga batalia pentru locurile de munca".

Si France Soir prezice "zile grele" pentru viitorul guvern dar mentioneaza ca urmeaza "un sfarsit de mandat alunecos" si pentru Jacques Chirac. "O sa-si cam smulga parul", scrie pe prima pagina publicatia mentionata, citata de Rompres.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.