Ministrii de externe ai Rusiei, Chinei si Indiei s-au intalnit ieri, la Vladivostok, la prima intalnire trilaterala in afara unor forumuri internationale de discutii, la initiativa sefului diplomatiei ruse, Sergei Lavrov.

Miza reuniunii este in primul rand una politica. Cele trei state afirma ca intentioneaza sa se implice mai mult in politica mondiala, sustinand in acest sens cresterea rolului Natiunilor Unite in punctele fierbinti de pe glob, cum este in acest moment Irakul. "Noi credem ca instrumentele democratice internationale si promovarea rolului Natiunilor Unite reprezinta calea cea mai buna pentru garantarea securitatii mondiale", a declarat Lavrov, citat de Itar-Tass.

Cele trei state, care impartasesc, in mare, aceeasi viziune asupra politicii mondiale, sunt hotarate sa actioneze impreuna, ceea ce ar genera un mai mare impact pe arena internationala. Adoptand principiul "lumii multipolare", cele trei state sunt hotarate sa actioneze impotriva a ceea ce ele considera "hegemonia americana pe glob."

O perspectiva ingrijoratoare pentru cele trei state este generata de evenimentele care au avut loc recent in Asia. De altfel, la intalnirea din ziua precedenta, dintre Lavrov si Li Zhaoxing, premierul chinez, cei doi s-au angajat sa actioneze impreuna impotriva "destabilizarii" Asiei centrale - o referire clara la recentele tulburari din Kargazstan si Uzbekistan.

"Noi acordam o mare importanta acestei reuniuni. Reprezentam impreuna 40% din populatia globului si cred ca 20% din PIB-ul mondial", a subliniat ministrul indian de externe, Natwar Singh. "Nevoile noastre in domeniul energiei sunt considerabile si contam pe asistenta tarii dvs", a adaugat seful diplomatiei de la New Delhi, adresandu-se Rusiei.

China si India, tari aflate in plina dezvoltare economica si demografica, incearca sa obtina acces la vastele resurse de gaz si petrol ale Rusiei, mai ales din partea asiatica a acesteia, noteaza AFP. Tot ieri, Rusia si China au semnat un acord definitiv asupra partii de est a frontierei comune, inchizand astfel un capitol al relatiilor bilaterale care a durat patru decenii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.