In doua luni, conflictul din Irak a "costat" 772 de vieti, dintre care 702 sunt civili irakieni si membri ai fortelor de securitate, 66 de soldati americani, doi soldati britanici si doi muncitori americani. Aceasta este statistica publicata ieri de Associated Press, care subliniaza ca din 28 aprilie, de cand noul guvern de la Bagdad a promis liniste in tara, au murit mai multi oameni decat in aceeasi perioada pe vremea lui Saddam Hussein.

Numarul mortilor nu a fost confirmat oficial de fortele coalitiei, cifrele oferite de acestea fiind mai mici. Dar armata americana recunoaste ca numai in operatiunea Matador, desfasurata la mijlocul lunii trecute la granita dintre Irak si Siria, si-au pierdut viata 261 de irakieni, considerati insurgenti. Tot ieri, trei atentate sinucigase comise in orase diferite situate la nord de Bagdad, s-au soldat cu 18 morti, printre care un responsabil local, si cu 54 de raniti.

Ce zice Bush?

Cat despre reactia Washingtonului la acest bilant mai mult decat sumbru, ea a fost oferita chiar de presedintele George W. Bush, in cadrul unui interviu acordat AP. "Imi petrec majoritatea timpului facandu-mi griji pentru vietile americanilor si irakienilor de acolo", a spus cel mai puternic om din lume, adaugand ca se mai teme si pentru implicatiile pe care le-ar avea pozitia detinuta de el acum asupra vietii personale ale celor doua fiice gemene ale sale, Jenna si Barbara. De un singur lucru nu se teme George Bush. De sotia sa, Laura, care beneficiaza de o cota de popularitate de 85%, ceea ce reprezinta dublul celei inregistrate de presedinte. "Nu ma ingrijoreaza acest lucru... am mintea linistita", a precizat seful Casei Albe.

Brigada martirilor

Pe de alta parte, Gruparea iordanianului Abu Mussab al-Zarqawi, liderul Al-Qaida in Irak, a anuntat crearea unei Brigazi a martirilor, potrivit unei inregistrari audio difuzata miercuri pe un site Internet utilizat de organizatie. "Il anuntam pe seicul Ossama bin Laden despre aceasta veste buna: am creat o Brigada a martirilor, Brigada al-Baraa ibn Malek", se subliniaza in inregistrare. Autorul acesteia se prezinta drept Abu Dujana al-Ansari, liderul noii brigazi. Bin Laden "a insistat mereu asupra necesitatii de a-i teroriza pe cruciati si pe agentii lor, atacandu-le reperele si subminandu-le moralul prin operatiuni sinucigase", potrivit mesajului, a carui autenticitate nu poate fi stabilita.

Confederatie kurda

Pe de alta parte, situatia din nordul Irakului inregistreaza evolutii spectaculoase. Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a propus incetarea focului si inceperea unui dialog cu autoritatile turce, scrie "Le Monde". "Cerem guvernului de la Ankara sa inceteze operatiunile militare pentru a deschide calea dialogului", a declarat unul dintre liderii partidului, Murad Karialane, dupa congresul desfasurat la 1 iunie.

Mai mult, el a cerut Turciei, Siriei si Iranului sa gaseasca o cale de dialog pentru solutionarea problemei kurde. PKK si-a schimbat recent strategia politica si militeaza pentru o "confederatie democrata" pentru regiunile kurde din Irak, Iran, Turcia si Siria. Aceasta oferta nu a starnit insa reactii nici din partea Ankarei, dar nici a Bagdadului, preocupat de propriile probleme.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.