De ieri, Israelul are un nou sef al statului major, in persoana lui Dan Halutz, care se va ocupa de retragerea din Fasia Gaza, operatiune prevazuta pentru mijlocul lunii august, in timp ce predecesorul lui, generalul Moche Yaalon, a avertizat in legatura cu un nou "razboi terorist" palestinian.

"Planul retragerii va fi aplicat cu sensibilitatea necesara si cu fermitate impusa", a asigurat generalul Halutz, fost sef al Armatei aerului, in cadrul unei ceremonii de preluare a prerogativelor sale. Referindu-se la dificultatile care ar putea fi generate inclusiv de opozitia afisata de colonisti si de o parte din partidele de dreapta fata de aceasta manevra, noul sef al statului major a subliniat ca armata "nu trebuie sa fie antrenata in aceste controverse suscitate" de operatiunea in discutie.

La randul sau, generalul Yaalon a prezentat un scenariu extrem de ingrijorator despre ceea ce ar putea surveni dupa plecarea din Gaza. "Dupa evacuarea soldatilor si colonistilor din Gaza, la Kfar Saba, Tel Aviv si Ierusalim, situatia va semana cu cea de la Sderot", a spus generalul Yaalon pentru cotidianul "Haaretz". Sderot este o mica localitate din sudul Israelului, devenita tinta a rachetelor artizanale de tip Qassam, trase de palestinieni din Fasia Gaaza. Kfar Saba se afla la aproximativ 10 kilometri nord de Tel Aviv.

"Daca dupa retragere Israelul nu vine cu alte initiative, va exista o explozie a violentei. Exista mari sanse pentru un al doilea razboi terorist", a atras atentia Yaalon, fara a preciza totusi de ce natura ar trebui sa fie initiativele evocate. La un moment dat, a continuat el, "crearea unui stat palestinian va provoca un razboi susceptibil de a fi periculos pentru Israel, pentru ca este posibil ca el sa comploteze impotriva statului Israel".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.