Conform stirilor difuzate de agentiile de presa rusesti, in dimineata zilei de ieri, la Biskek, capitala Kirgizstanului, un grup de circa trei sute de manifestanti au luat cu asalt cladirea Curtii Supreme, unde de aproape o luna si jumatate se baricadasera partizanii candidatilor invinsi in urma alegerilor parlamentare din martie a.c. Acestia cereau demisia tuturor judecatorilor Curtii care declarasera fraudat scrutinul. La randul lor, manifestantii au revendicat eliberarea cladirii si reluarea activitatii Curtii Supreme.

Primele incidente dintre asediati si atacatori au fost urmarite de pe margine de un grup neinarmat de militieni. Atunci cand fortele de ordine au incercat sa intervina, valul de circa o suta de oameni furiosi nu a mai putut fi oprit. Odata intrati in cladire, protestatarii au inceput sa sparga geamurile si sa arunce pe ferestre lucrurile celor baricadati. Spre pranz, cele doua tabere au fost evacuate de catre fortele de militie si de cele ale Garzii Nationale recent create. In urma ciocnirilor nu au fost inregistrate victime.

In final, cladirea a fost incercuita de cordoane formate din detasamente ale militiei si ale armatei. Asa cum noteaza unii analisti rusi, eliberarea cladirii Curtii Supreme nu reprezinta altceva decat pregatirea pentru "marele targ politic" intre reprezentantii "clanurilor din sud si din nord" inaintea alegerilor prezidentiale programate pentru luna iulie.

A fost deja avansata ipoteza ca asaltul de ieri a fos pus la cale in urma unei intelegeri intre "sudisti" si "nordici", in scopul normalizarii situatiei din tara inaintea alegerilor prezidentiale. Actiunea in forta din Biskek nu face decat sa confirme caracterul fragil al situatiei fluide din aceasta tara, risipind oarecum euforia starnita dupa succesul "revolutiei lalelelor" din primavara acestui an.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.