Agentul Romaniei la CIJ, Bogdan Aurescu, a declarat marti, dupa anuntarea verdictului Curtii de la Haga in procesul pe care Romania l-a intentat Ucrainei pentru delimitarea platoului din Marea Neagra, ca obiectivul echipei romane a fost atins, iar Romania a obtinut aproape 80% din suprafata dorita.

Romania a obtinut marti la Haga o suprafata de 9.700 de kilometri patrati, ceea ce reprezinta 79,34% din aria de 12.000 de kilometri patrati asupra careia avea pretentii, relateaza NewsIn.

Decizia CIJ ii confera practic Romaniei acces la o cantitate estimata de 70 de miliarde de metri cubi de gaz si 12 milioane de tone de petrol.

Aurescu a subliniat ca solutia data marti de Curte este mai avantajoasa decat cea care ar fi fost obtinuta prin negociere si considera ca este un succes diplomatic important pentru Romania.

Traian Basescu: Decizia CIJ, un succes al MAE

Oamenii politici romani au laudat decizia Curtii Internationale de Justitie, Presedintele Traian Basescu declarand ca prin decizia de marti Curtea de la Haga a dat dreptate Romaniei si ca acesta este un succes al diplomatiei romanesti.

"Iata o bucurie pe care o spun prima data dumneavoastra, romani de dincolo de frontiere. Este un mare succes al Ministerului de Externe al Romaniei. In continuare vom vedea ce facem", le-a spus Basescu romanilor din Gyula.

Seful statului a explicat ca in disputa a fost o suprafata de peste 12.000 de km patrati in Marea Neagra, "o suprafata care este in disputa intre Romania si fosta URSS si intre Romania si Ucraina de 42 de ani. Ucraina a dorit sa spuna ca Insula Serpilor este punct de la care sa se calculeze drepturile de exploatare pe platourile Marii Negre, Curtea de la Haga a dat dreptate Romaniei si Insula Serpilor nu este punct de reper pentru calculul zonei de exploatare.Ca atare din cei 12700 de km patrati in disputa, Romania va putea exploata pe circa 9700 de km patrati, 80 la suta din suprafata fiind in drepturile de exploatare a Romaniei", a adaugat Basescu.

Presedintele Traian Basescu se afla marti la Gyula, in cadrul vizitei oficiale in Ungaria, la o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii romanilor.

Calin Popescu Tariceanu: Decizia CIJ, asteptata si optima

Si fostul premier al Romaniei, liberalul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca solutia data de Curtea de la Haga este una optimala si ca Romania a dat dovada de intelepciune apeland la aceasta instanta.

"Este o decizie care dupa parerea mea era asteptata si care rezulta ca urmare a unui demers absolut justificat al Romaniei, care dupa lungi ani de negocieri esuate cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental a recurs la aceasta formula. Stiam ca este o formula care va consuma timp, iata ca s-au scurs patru ani si cinci luni pana la anuntarea verdictului, dar spun ca este solutia optimala si Romania a dat dovada de intelepciune in alegerea acestei formule, care nu mai are cum sa fie contestata de niciuna din parti", a precizat Tariceanu.

Deputatul liberal a adaugat ca este obligatia Romaniei sa respecte aceasta decizie si s-a aratat convins ca si Ucraina va respecta decizia Curtii, "daca vrea sa dea dovada ca este o tara europeana si democrata".

Tariceanu a mai spus ca decizia data va permite Romaniei sa aiba acces la o serie de resurse potentiale care sunt considerate importante. "Vreau sa fiu foarte rezervat, nici nu trebuie sa credem ca acolo se gaseste tot aurul negru de pe planeta, dar estimarile indica faptul ca ar putea sa existe rezerve importante care ar putea sa constituie o optiune strategica pentru Romania", a declarat liderul deputatilor PNL. El si-a exprimat satisfactia ca echipa de juristi care a reprezentant Romania a fost "extrem de competenta" si care a pledat cu argumente serioase de natura juridica.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.