Razboiul din Fasia Gaza este departe de a se fi sfarsit. Avioanele israeliene au bombardat, duminica, o sectie de politie goala din Fasia Gaza si tunelurile situate de-a lungul granitei acestui teritoriu cu Egiptul, dupa ce, mai multe rachete au fost lansate din aceasta zona spre asezari din sudul Israelului.

Ieri, un palestinian a fost ucis si alti patru au fost raniti intr-un raid aerian al Israelului, care a vizat o masina ce transporta activisti in sudul Fasiei Gaza. Raidul, desfasurat la Rafah, a vizat o masina care transporta membri ai Comitetelor de rezistenta populara, un grup armat palestinian. In paralel, Hamas doreste "o restructurare imediata"a Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), a declarat, ieri, reprezentantul la Beirut al miscarii islamiste palestiniene, citat de Reuters.

Usama Hamdan l-a acuzat pe pre­sedintele palestinian Mahmoud Abbas ca impiedica aplicarea unui acord semnat in 2005, care permitea integrarea islamistilor in randurile organizatiei istorice palestiniene. Gruparea Hamas se afla si in mijlocul disputelor politice din Israel. Ministrul isra­elian al Apararii, Ehud Barak, impreuna cu cel al Afacerilor Externe, Tzipi Livni, aveau pareri impartite, duminica, in privinta unui acord cu miscarea islamista Hamas in Fasia Gaza, negociat in prezent cu Egiptul.

Barak si Livni au idei divergente in special cu privire la rolul pe care trebuie sa il joace Cairo in vederea ajungerii la un armis­titiu durabil in teritoriul palesti­nian. Israelul refuza sa nego­cieze direct cu Hamas care nu recunoaste statul evreu, dar in opinia lui Barak, Egiptul are un rol cheie in instalarea calmului in Fasia Gaza si in sudul statului evreu, tinta rachetelor palestiniene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.