Presedintele Traian Basescu si omologul sau ungar au discutat la Budapesta despre nevoia interconectarii tuturor retelelor energetice de care Romania si Ungaria dispun, in principal conectarea conductei de transport de gaze Arad-Szeged.

Cei doi sefi de stat au ajuns luni, in cadrul intalnirii pe care avut-o la Budapesta, la concluzia ca este necesara interconectarea tuturor retelelor energetice din cele doua tari si au cazut de acord ca toate sistemele de transport de gaze care leaga Romania si Ungaria trebuie integrate in sistemul european. "Trebuie sa renuntam la sistemul in care caile de transport energetic functioneaza paralel de la est la vest si sa realizam si o interconectare verticala", a declarat presedintele Laszlo Solyom la finalul unei discutii cu presedintele Traian Basescu, care a durat mai bine de o ora si jumatate, potrivit NewsIn.

De asemenea, cei doi presedinti au stabilit ca este necesara intarirea colaborarii in domeniul dezvoltarii teritoriale europene, a cooperarii transfrontaliere si a intaririi retelelor de transport la nivelul judetelor de frontiera.

Presedintele Traian Basescu a precizat ca Romania sustine fara rezerve proiectul european Nabucco, pozitie sustinuta si de presedintele ungar, cei doi sefi de stat aratand ca Europa trebuie sa faca eforturi diplomatice si politice pentru reasezarea acestui proiect . Pe de alta parte, Ungaria, prin intermediul premierului sau, sustine si proiectul Moscovei South Stream.In cadrul discutiilor de luni dintre cei doi sefi de stat s-a evidentiat si dorinta de cooperare pe marginea proiectelor ce vizeaza Dunarea.

Presedintele ungar i-a dat asigurari lui Basescu ca Ungaria va fi un partener pentru proiectele romanesti de a transforma Dunarea intr-un canal de navigatie.

Cei doi presedinti au vorbit si despre scolile cu predare in limba maghiara din Romania, Solyom aratand ca este de parere ca in scolile de limba maghiara din Romania, limba romana sa nu fie calificata drept limba materna. De asemenea, presedintele Ungariei a spus ca in contextul in care au fost acreditate universitati de limba maghiara in Romania ar trebui sa se analizeze posibilitatea cofinantarii acestor unitati de catre cele doua guverne.

Presedintele Basescu a aratat ca nicio universitate privata nu poate primi bani de la buget, insa exista posibilitatea finantarii proiectelor de cercetare.

In cadrul discutiilor purtate de cei doi sefi de stat, presedintele Basescu l-a asigurat pe omologul sau ungar de faptul ca neparticiparea UDMR la guvernare nu influenteaza situatia comunitatii maghiare din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.