Parlamentul de la Chisinau a stabilit in unanimitate pentru 5 aprilie data alegerilor parlamentare din Republica Moldova, iar campania electorala incepe miercuri, cu 60 de zile inainte de scrutin.
Campania electorala va incepe oficial la data de 4 februarie, cu 60 de zile inainte de data alegerilor. In conformitate cu Codul Electoral al Republicii Moldova, incepand cu ziua de 5 februarie partidele politice vor putea depune la Comisia Electorala Centrala listele candidatilor pentru participarea la alegerile parlamentare, informeaza NewsIn.

Partidele de opozitie au criticat ceea ce au numit „atmosfera de secretomanie” in care a fost stabilita data alegerilor. Presedintele Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat ca initiativa a apartinut de fapt presedintelui Voronin si a fost doar materializata de deputatii comunisti.

Presedintele Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat, a declarat ca anuntand data alegerilor cu doar 2 zile inainte de lansarea campaniei electorale, autoritatile pun partidele de opozitie in imposibilitatea de a pregati si prezenta in timp util listele pentru parlamentare si reduc de fapt perioada campaniei electorale, ceea ce contravine legislatiei. Filat a sugerat ca va contesta acest aspect.

In conformitate cu prevederile articolului 61 din Constitutie si articolului 76 din Codul Electoral, mandatul actualului Parlament, ales la 6 martie 2005, va expira la 7 martie 2009.

Alegerile parlamentare au loc in conditiile in care doua legislaturi la rand Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) a detinut peste 55% din mandatele de deputati. Sondajele facute in ultimul an crediteaza PCRM cu peste 30% din intentiile de vot ale celor care sunt decisi sa se prezinte la urne. Avand in vedere ca absenteismul la alegerile din ultimii ani din Republica Moldova a fost, in mod obisnuit, de 40%, dupa redistribuire comunistii ar putea obtine din nou majoritatea in viitorul Parlament.

Sondajele, dar si expertii electorali, crediteaza cu sanse de a intra in Parlament inca alte trei-patru partide cu exceptia comunistilor, in conditiile in care aliantele preelectorale au fost interzise prin lege de majoritatea comunista, iar pragul electoral a fost ridicat la sase la suta – prevederi ce au generat critici din partea expertilor europeni.

Favoriti in aceasta cursa par a fi in acest moment Alianta Moldova Noastra, Partidul Liberal si Partidul Liberal Democrat. In cazul unei campanii electorale reusite ar mai avea sanse, la limita, sa depaseasca pragul electoral Partidul Democrat si Partidul Popular Crestin Democrat. Partidul Social Democrat, condus de fostul premier Dumitru Braghis, si Uniunea Centrista din Moldova, condusa de fostul premier Vasile Tarlev, se afla in sondaje sub limita de sase la suta, desi ar putea avea o campanie electorala vizibila si ar putea obtine un numar important de voturi.

In sarcina noului Parlament va fi si alegerea unui nou sef al statului, in conditiile in care cele doua mandate ale presedintelui Vladimir Voronin expira la 7 aprilie, si pot fi prelungite pentru inca 2 luni – adica pana la 7 iunie. Pentru votarea acestuia este nevoie de doua treimi din cei 101 deputati din legislativ. Acest lucru inseamna ca Partidul Comunistilor va avea nevoie de aliati pentru a instala un nou sef de stat. Daca Parlamentul nu va putea vota un nou presedinte, acesta risca sa fie dizolvat sisa fie anuntate alegeri parlamentare anticipate.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.