Desi a interzis inchisorile secrete ale CIA si tehnicile dure de interogare si se pregateste sa inchida Guantanamo, noul presedinte american Barack Obama va mentine programul CIA de extradari extraordinare, considerate rapiri de catre militantii pentru drepturile omului

Potrivit ordinului executiv semnat saptamana trecuta privind Guantanamo si tehnicile de interogare dura, CIA are in continuare autoritatea de a retine si transfera in secret suspecti de terorism in state care coopereaza cu Washingtonul. Mai mult, fosti si actuali oficiali din serviciile secrete sunt de parere ca programul va fi extins si va juca un rol si mai important, pentru ca este singura modalitate care mai ramane de a indeparta suspectii de terorism de pe strada, relateaza NewsIn, citand Los Angeles Times.

O prevedere din ordinul semnat de Obama pare sa permita CIA sa continue sa detina si sa interogheze suspectii de terorism, atata vreme cat detentia nu se prelungeste mult timp. Prevederea, care a trecut initial neobservata, afirma ca instructiunile pentru inchiderea inchisorilor secrete ale CIA "nu se refera la cele folosite pentru a detine persoane pe termen scurt". Ordinul lui Obama a creat si un organism care sa reexamineze extradarile, pentru a se asigura ca detinutii nu sunt predati unor tari unde risca tortura sau incalcarea altor drepturi.

Programul de extradari extraordinare a devenit o sursa de controversa pentru CIA si obiectul anchetelor internationale, dupa ce in ultimii ani au aparut informatii despre operatiuni marcate de greseli, confuzii in privinta identitatii suspectilor si acuzatii ca acestia au fost dusi in tari unde au fost torturati.

Parlamentul European a condamnat extradarile drept "un instrument ilegal folosit de Statele Unite", iar cativa suspecti au dat in judecata CIA si o subsidiara a Boeing care inchiria avioane agentiei. O ancheta europeana a conchis ca CIA a desfasurat peste 1.200 de zboruri secrete in spatiul aerian al Uniunii Europene dupa atentatele de la 11 septembrie, iar numeroase state membre, printre care Romania, au colaborat cu agentia americana.

Potrivit spionajului american, raportul UE a exagerat in mare masura amploarea programului, iar majoritatea zborurilor incriminate transportau personal CIA, nu detinuti.

Insa administratia Obama pare sa considere ca programul de extradari este o componenta a razboiului impotriva terorismului la care nu isi permite sa renunte.

"In mod evident, trebuie sa pastram unele instrumente, trebuie sa urmarim in continuare personajele negative", a declarat un oficial din administatia Obama, sub acoperirea anonimatului.

"Consilierii juridici au examinat programul de extradari extraordinare. Este controversat in unele cercuri si a starnit o mare furtuna in Europa. Dar daca este mentinut in anumiti parametri, este o practica acceptabila", a spus acesta.

Decizia de a mentine programul nu a atras proteste majore, nici macar printre militantii pentru drepturile omului, care accepta nevoia de a mentine unele instrumente pentru combaterea terorismului. "In anumite circumstante, exista un loc legitim" pentru aceste extradari, a spus Tom Malinowski, de la Human Rights Watch. "Ceea ce am inteles eu clar din ordinul presedintelui este ca vrea sa creeze un sistem care sa nu mai duca la inchiderea oamenilor in temnite din strainatate pentru a fi torturati. Dar crearea acestui sistem va dura ceva timp".

Malinowski spune ca a cerut administratiei Obama sa se asigure ca suspectii sunt transferati dintr-o tara in alta doar in situatia in care li se garanteaza audierea intr-un tribunal oficial. "Prezentarea unui prizonier in fata unui tribunal adevarat este o garantie impotriva torturii, abuzurilor si disparitiei", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.