Hugo Chavez sarbatoreste luni implinirea unui deceniu la presedintia Venezuelei, in plina campanie pentru referendumul din 15 februarie, prin care incearca sa obtina dreptul de a candida din nou, relateaza Reuters.
Chavez a fost membru al trupelor de parasutisti si a incercat fara succes sa preia puterea printr-o lovitura de stat, conform NewsIn.

Revolutionarul socialist, care a declarat ca vrea sa conduca tara timp de mai multe decenii, va organiza un summit al liderilor latino-americani de stanga, pentru a strange in jurul sau sustinatori inainte de votul din februarie.

Statele cu economii slab dezvoltate, cum ar fi Bolivia, Cuba si Honduras, vor participa la ceremonii. De asemenea sunt asteptati multi venezueleni imbracati in tricouri rosii, in special in conditiile in care muncitorii din sectorul public au zi libera si pot fi trimisi sa participe la evenimente de catre aparatul politic bine pus la punct al lui Chavez.

Strazile din Caracas, de obicei foarte aglomerate, vor fi mai linistite dupa ce companiile le-au spus angajatilor, iar scolile elevilor, sa stea acasa, pentru a respecta decretul de duminica al lui Chavez.

Chavez a castigat toate alegerile din ultimii zece ani, petrecuti la putere, si a trecut cu succes peste o lovitura de stat, o greva nationala si un referendum pentru demoterea sa. El ramane popular in randul cetatenilor saraci, dupa ce a investit banii castigati din exportul cu petrol in clinici si scoli, iar discursurile sale in care critica "imperiul rau" al Statelor Unite sunt aclamate la mitinguri. "Am facut in zece ani ceea ce nu putea fi facut intr-un secol", le-a transmis Chavez duminica sustinatorilor sai.

Totusi, parerile sunt impartite in Venezuela, multi cetateni sustinand ca Chavez are atat de multa putere, incat este un dictator in devenire.

Din cauza acestui sentiment, mai multi alegatori au incetat sa-l mai sustina pe actualul presedinte. Astfel, desi a fost reales in 2006 cu 62,4%, Chavez a pierdut un referendum in 2007 pentru dreptul sau de a candida din nou. In noiembrie 2008, partidul sau a pierdut in favoarea opozitiei cateva fotolii importante, din mai multe regiuni.

In plus, potrivit realizatorilor de sodnaje de opinie, opinia publica este divizata cu privire la incercarea lui de a castiga prin referendumul din aceasta luna dreptul de a ramane la conducerea Venezuelei atata vreme cat va castiga alegerile. Fie ca actualul presedinte va pierde, fie ca va castiga votul, 2009 va reprezenta o provocare pentru acesta.

Desi este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol, veniturile Venezuelei au scazut drastic din cauza prabusirii pretului petrolului in ultimele luni, astfel incat Guvernul nu mai poate oferi cadouri alegatorilor saraci.

Compania petroliera de stat - motorul financiar al programelor sociale ale lui Chavez - a acumulat multe datorii din partea contractantilor in ultimele luni, ceea ce provoaca indoieli cu privire la posibilitatea ca Chavez sa mai acorde alimente si vizite la medici gratuite pentru populatie.

Chavez sustine ca Venezuela va face fata crizei economice mondiale, pentru care acuza capitalismul din Statele Unite. De cealalta parte, opozitia spune ca acuzele la adresa unor presupusi inamici straini au scopul de a distrage alegatorii de la problemele interne, precum infractionalitatea ridicata si serviciile slabe de salubrizare.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.