Doua sute de romani care munceau in Londra la construirea parcului olimpic destinat Olimpiadei din 2012 au fost dati afara "discret" in ultimele doua luni, pentru ca nu respectau restrictiile privind forta de munca straina.

Romanii intrasera in Marea Britanie cu vize de liberi profesionisti, ocolind astfel restrictiile de pe piata muncii, informeaza cotidianul The Independent. Ei munceau insa in regim full time pentru firme de constructii pe santierul Parcului Olimpic. Santierul, aflat in estul Londrei, este cel mai mare proiect de constructii din Europa in acest moment, folosind circa 3.000 de muncitori angajati ai mai multor firme contractoare. In 2009, numarul locurilor de munca de pe santier se va dubla.

Pana anul trecut, romanii reprezentau 6% din forta de munca de pe santierul Parcului Olimpic si al treilea grup national, dupa britanici si irlandezi, potrivit unei surse citate de NewsIn.

Cand Romania si Bulgaria s-au integrat in UE in 2007, cetatenilor lor li s-a refuzat dreptul de lucru, impunandu-se unele restrictii. De aceea, muncitorii romani s-au prezentat nu ca angajati, ci ca liber profesionisti, caz in care nu aveau nevoie de permise de munca.

Liber profesionistii nu au mai fost acceptati pe santier in urma unui acord cu principalul sindicat din constructii de la sfarsitul anului 2007, care se temea ca aceasta va fi o portita de intrare ilegala a muncitorilor straini. Insa potrivit sindicatului, acordul nu a fost respectat decat pentru scurt timp.

"Oamenii care lucreaza pentru pregatirea Jocurilor Olimpice ar trebui sa fie mai riguros verificati, insa mai mult de 100 de imigranti ilegali au reusit sa fie angajati prin intermediul internetului", a comentat din umbra ministrul Integrarii, Damian Green. "Ar trebui sa fim ingrijorati in legatura cu implicatiile pe care le are acest fapt asupra securitatii noastre, cat si de faptul ca toate discutiile Guvernului legate de controalele asupra imigrantilor sunt insuficiente", a adaugat el.

Conservatorii doresc sa se efectueze verificari mai stricte dupa ce aproape unul din 20 de muncitori au fost arestati in medie in 2008, pentru ca lucra ilegal.

Din aprilie pana in decembrie 2008, 136 de imigranti au fost prinsi muncind ilegal la Parcul Olimpic. Dintre acestia, 16 au fost cercetati penal, 11 au fost expulzati, 19 au primit permisiunea de a ramane pe teritoriul britanic, iar 90 asteapta o decizie sau documentele in vederea expulzarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.