Premierul rus Vladimir Putin se confrunta cu semnele unei revolte fara precedent in interiorul Guvernului pe care il conduce si care ameninta sa ii submineze autoritatea, afirma saptamanalul britanic Sunday Telegraph, adaugand ca relatia acestuia cu presedintele Dmitri Medvedev s-a deteriorat.
Potrivit unor surse guvernamentale, subordonatii au inceput sa il sfideze in mod deschis pe Putin, ale carui ordine au inspirat teama timp de noua ani la nivelurile inferioare ale puterii. In paralel, incep sa se contureze divergente intre Putin si presedintele Dmitri Medvedev, ales de el insusi drept succesor.

In timp ce economia rusa incepe sa fie afectata de criza, dupa noua ani de crestere alimentata de sectorul energetic, Putin se confrunta cu germenii unei neasteptate lupte pentru putere care i-ar putea da peste cap ambitia de a proiecta in strainatate imaginea unei Rusii puternice.

Somajul in crestere si scaderea drastica a preturilor la materii prime au declansat tulburari sociale de o amploare fara precedent in ultimii ani, provocand panica printre oficialii de la Kremlin obisnuiti cu apatia politica a populatiei ruse. Pana la un milion de rusi si-au pierdut locurile de munca in ultimele doua luni, potrivit estimarilor analistilor, iar economia se va contracta anul acesta cu pana la 3%. Intre timp, moneda nationala s-a depreciat constant fata de alte monede in ultimele luni, iar industria pare sa se dezintegreze.

Acesta este contextul in care cel putin doi oficiali cu rang inalt din Extremul Orient rus au contestat recent un ordin al lui Putin, ordin referitor la a folosi forta pentru a dispersa protestele antiguvernamentale, a declarat o sursa apropiata Kremlinului. Muncitori din industria auto din Vladivostok si alte orase de pe coasta rusa a Pacificului au protestat prima oara luna trecuta, dupa ce Putin a anuntat o crestere cu 80% a taxelor pentru masinile straine importate. Masura, destinata sa protejeze industria auto locala, risca un dezastru economic pentru Extremul Orient rus, unde cel putin 100.000 de oameni lucreaza in domeniul importului si exportului sau reconditionarii masinilor importate din Japonia si Coreea de Sud.

Protestele, care au inceput in 14 decembrie, au luat rapid o turnura politica, iar Putin, care nu tolereaza nemultumirile, a ordonat autoritatilor locale sa foloseasca forta data urmatoare. Insa oficiali cu rang inalt au refuzat sa intervina, iar o saptamana mai tarziu, Guvernul a fost nevoit sa trimita un detasament de scutieri de la Moscova pentru a pune capat unui al doilea protest de la Vladivostok.

Furios ca nu i s-au urmat ordinele, Putin a ordonat demiterea sefului Ministerului de Interne din Primorie, regiunea Vladivostok. Insa oficialul, maiorul Andrei Nikolaiev, a refuzat sa demisioneze si, potrivit unor surse, a amenintat ca va expune coruptia locala cu legaturi cu Kremlinul, daca Putin insista. Ordinul de contramandare a demiterii pare sa fi venit insa de la Kremlin. "Lupta dintre Medvedev si Putin a inceput cu aceasta problema si s-a inrautatit de atunci", a spus o sursa apropiata Kremlinului.

Medvedev, ales de Putin sa il inlocuiasca la Kremlin pentru ca el insusi nu mai putea candida, a parut sa accepte in primele luni sa fie, in realitate, adjunctul celui devenit premier, insa lucrurile au inceput sa se schimbe. Aparent influentat de sotia sa, Svetlana, Medvedev a inceput sa se impuna si sa critice guvernul pentru implementarea lenta a planurilor anticriza, desi fara sa mentioneze numele lui Putin. In plus, Medvedev ar fi inceput sa isi construiasca o baza de putere mica, dar independenta.

Relatiile dintre cei doi s-au deteriorat constant in ultimele saptamani. Putin ar fi fost furios cand a primit un raport economic redactat de expertii lui Medvedev, considerandu-l o intrferenta.

"Criza financiara i-a dat lui Medvedev o sansa de a-l contesta pe Putin, care nu prea mai este capo di tutti capi", a confirmat un diplomat occidental, desi premierul are in continuare o popularitate de 83%.
Sentimentul ca lucrurile scapa de sub control s-a adancit sambata, cand mii de persoane au protestat la Vladivostok si in alte orase, inclusiv Moscova, cerand demisia lui Putin pentru modul cum gestioneaza economia.

"Am fost furios cand l-am auzit pe Putin spunand basme la Davos, cum ca economia noastra este sub control", a spus Evgheni Antipov, student de 21 de ani din Vladivostok, insistand ca nu i-a fost teama sa mearga la o demonstratie antiguvernamentala pentru prima oara. "Este de datoria mea sa imi apar drepturile. Vreau sa traiesc intr-un loc bun. Vreau sa imi cresc copiii intr-o tara libera, nu intr-un gulag", a spus el.

O ingrijorare in plus pentru Guvern este faptul ca demonstratia de sambata a fost condusa de Partidul Comunist, care s-a ferit sa il critice pe Putin in trecut, si o noua miscare populara numita Tigrul, care a atras persoane din categorii diferite din Extremul Orient rus. Tigru este genul de organizatie de care Kremlinul se teme in mod deosebit - o miscare pentru drepturile civile fara apartenenta politica.
La Moscova, zeci de protestatari au fost arestati, inclusiv Eduard Limonov, liderul Partidului National-Bolsevic, scos in afara legii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.