Cel putin 30 de persoane au murit in ultimele zile in sudul Australiei, din cauza celei mai mari canicule din ultimul secol, care a provocat incendii, intreruperea curentului electric si a perturbat turneul de tenis de la Melbourne, relateaza AFP.
Mai mult de 500.000 de locuinte si magazine din Melbourne, al doilea oras ca marime, au ramas fara electricitate vineri seara, din cauza unor defectiuni provocate de canicula.

Serviciile de interventie au informat sambata ca s-au inregistrat 30 de decese, fiind vorba mai ales de persoane de peste 70 de ani, din cauza acestui val de caldura fara precedent din 1908 incoace.

In statul Victoria, temperatura a ajuns la 43 grade Celsius vineri in unele zone. Canicula a provocat incendii de padure, iar flacarile au distrus circa 20 de locuinte si au devastat o exploatare forestiera de 6.500 de hectare. Incendii majore continuau sa se inregistreze sambata intr-o zona la circa 100 kilometri de Melbourne.

"Sunt conditii fara precedent, este cea mai calduroasa saptamana de cand au inceput sa se faca astfel de calcule", a spus seful statului Victoria, John Brumby. Premierul Kevin Rudd a vorbit despre "momente dificile".

Canicula a afectat si turneul de tenis, care se va incheia duminica la Melbourne. Tripla campioana Serena Williams a vorbit despre o experienta "extracorporala" in legatura cu meciul pe care l-a avut miercuri.
Un purtator de cuvint al serviciilor de ambulanta a spus ca a primis un numar-record de apeluri ce semnalau "decese bruste", iar in statul Victoria numarul acestor apeluri a crescut cu 70%.

La Melbourne, intreruperea cutrentului electric a dus la anularea circulatiei tuturor trenurilor, mai multe imobile au fost evacuate, iar echipele de interventie au eliberat angajati ai unor birouri blocati in ascensoare.

"Sunt conditii total neobisnuite, aparatele noastre nu pot permite operatii cand sunt temperaturi de 44 sau 45 de grade Celsius", a spus un medic, comentand faptul ca multi pacienti nu au primit ingrijiri medicale pentru ca spitalele au fost nevoite sa functioneze bazandu-se numai pe generatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.