Presedintele Paarlamentului European, Hans-Gert Poettering, a avertizat, in Cehia, ca tarile care nu ratifica Tratatul de la Lisabona vor fi considerate responsabile pentru oprirea extinderii UE.

"Daca Tratatul nu este ratificat, nu va mai avea loc nicio extindere, poate cu exceptia Croatiei", a spus el, dupa o reuniune cu presedintii paramentelor ceh, suedez, spaniol si francez.

"Tarile care nu il ratifica isi asuma astfel responsabilitatea pentru statele care nu se vor putea alatura UE", a declarat Poettering, conform NewsIn.

Cehia, care prezideaza UE, este singura dintre statele membre care nu s-a pronuntat inca pe text si votul Parlamentului, din 3 februarie, risca sa fie din nou amanat. Integrarea europeana a Balcanilor este totusi una dintre prioritatile presedintiei cehe a UE.

"Poettering m-a intrebat cat timp va dura procesul de ratificare, Nu i-am putut da un raspuns", a recunoscut liderul Camerei inferioare cehe, Mirolsav Vlcek.

El a promis totusi sa depuna eforturi pentru ca Parlamentul sa ratifice cat mai rapid tratatul. La inceputul saptamanii, chiar el a preconizat o noua amanare a votului, din motive procedurale.

Procesul de ratificare din Cehia este deja in mare intarziere, pentru ca a fost sesizata Curtea Constitutionala. Aceasta si-a dat pana la urma acordul in noiembrie, impotriva avizului presedintelui eurosceptic Vaclav Klaus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.