Presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau cubanez Raul Castro au semnat un acord de "parteneriat strategic" la Kremlin vineri, parte a unei noi ere de prietenie intre cei doi aliati din Razboiul Rece.

Cele doua parti au semnat in total 34 de acorduri in cursul vizitei lui Castro la Moscova - prima vizita a unui lider cubanez de la finalul Razboiului Rece, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

Rusia a decis, printre altele, sa acorde Cubei un imprumut pentru cumpararea de produse din Rusia, dar suma totala nu a fost dezvaluita. "Vizita dumneavoastra in tara noastra deschide o noua pagina in relatiile ruso-cubaneze", a spus Medvedev.

Rusia a fost sprijinul Cubei in timpul Razboiului Rece dar relatiile s-au deteriorat dupa caderea URSS, in 1991. In ultimele luni, ambele tari au depus eforturi pentru ameliorarea relatiilor.

Companiile petroliere ruse doresc sa foreze in apele Cubei, iar armata rusa a discutat despre cooperarea cu fortele aeriene cubaneze.

"Este datoria noastra sa facem pasii necesari pentrru consolidarea relatiilor noastre in toate domeniile", a spus Raul Castro.

Raul este fratele lui Fidel Castro, fostul presedinte cubanez care nu a mai fost vazut in public de cand a suferit o operatie, in iulie 2006.

Comertul Rusia-Cuba a fost de 239 milioane de dolari in primele 11 luni ale lui 2008, in crestere cu 26% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007, potrivit Kremlinului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.