Coreea de Nord a acuzat vineri Coreea de Sud ca vrea sa o aduca in pragul razboiului, un atac virulent care, potrivit analistilor, vizeaza mai degraba sa atraga atentia noului presedinte Barack Obama, comenteaza Reuters.
Phenianul a anuntat vineri ca anuleaza toate acordurile civile si militare cu Seulul. Analistii avertizeaza ca aceasta amplificare a tensiunii creste sansele unei confruntari militare la granita dintre cele doua Corei, divizate de peste o jumatate de secol, potrivit NewsIn.

Unii experti considera, insa, ca aceasta agitare a armelor vizeaza mai degraba sa ii atraga atentia lui Obama asupra Phenianului, care a folosit amenintarea nucleara ani la rand pentru a obtine concesii de la Washington, in special relatii diplomatice si incheierea izolarii internationale.

Intr-un mesaj transmis de Anul Nou, Coreea de Nord a sugerat ca este dispusa sa coopereze cu Obama, care, la randul sau, a spus ca este deschis la discutii.

Un expert in probleme coreene de la Keio University, din Tokyo, a declarat ca Phenianul spera ca, prin suspendarea relatiilor cu Seulul si Tokyo, poate ajunge mai repede pe agenda lui Obama. "Coreea de Nord transmite, pur si simplu, un mesaj Statelor Unite", considera el. "Daca relatiile cu Statele Unite se deterioreaza complet, ar putea exista posibilitatea unor tensiuni militare. Dar pentru moment vor ca Statele Unite sa le vorbeasca si orice actiune militara ar inrautati situatia. Deocamdata sunt doar vorbe", a adaugat el.

Profesorul Yoo Ho-yeol, de la Universitatea Coreea, este de parere ca aceasta decizie a Phenianului are trei obiective: sa exercite presiuni asupra presedintelui sud-coreean Lee Myung-bak pentru a-si flexibiliza politica, sa sperie Statele Unite si sa intensifice sustinerea politica pe plan intern.

"Nordul crede probabil ca acest tip de actiune este cea mai eficienta metoda de a obtine un avantaj in fata Statelor Unite inainte de negocieri", a spus Yoo.

La randul sau Bruce Klingner, un analist pe probleme nord-coreene la fundatia Heritage, din Washington, considera ca "escaladarea tensiunilor nu sugereaza ca ostilitati majore ar fi iminente".



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.