Miliardarul rus Mihail Hodorkovski, fostul patron al grupului petrolier Iukos, si asociatul sau, Platon Lebedev, judecati pentru frauda fiscala pe scara larga intr-un proces considerat drept unul profund politic, au fost condamnati ieri la 9 ani de inchisoare fiecare. Tribunalul i-a gasit vinovati, in conformitate cu sase articole din Codul Penal, dupa ce a raspuns practic tuturor cererilor Parchetului, dar diminuind totusi pedeapsa cu un an, de la 10, cit era propusa initial.

Cele sase articole sint: achizitionarea frauduloasa a bunurilor altcuiva prin escrocherie in grup, organizata la scara larga, neaplicarea intentionata a unei decizii judecatoresti, prejudiciu material prin escrocherie sau abuz de incredere, evaziune fiscala la scara larga a unei persoane juridice si a uneia fizice, achizitia frauduloasa sau delapidarea bunurilor incredintate acuzatului. Doar acuzatiile de fals in acte au fost retrase, considerate de tribunal ca element al fraudei fiscale.

Hodorkovski, in virsta de 41 de ani, si Lebedev, de 48 de ani, isi vor ispasi pedeapsa intr-o inchisoare obisnuita, fara vreun regim special. Patronul Iukos a petrecut deja 583 de zile in inchisoare, ceea ce inseamna ca mai are de stat sapte ani si jumatate dupa gratii. El si Lebedev mai sint condamnati, de asemenea, sa achite Fiscului aproape o jumatate de miliard de euro. Un al treilea acuzat in proces, Andrei Krainov, a primit cinci ani si jumatate de inchisoare cu suspendare.

"Nici un om sanatos n-ar intelege sentinta. "

Judecatorul Irina Kolesnikova a amintit ca apararea are la dispozitie zece zile pentru a face recurs, avocatii acuzatilor anuntind deja ca au aceasta intentie. Intrebat daca a inteles sentinta pronuntata, Hodorkovski a spus ca "nici un om sanatos" nu ar putea sa o priceapa.

Parchetul General a calificat insa drept "corecta si obiectiva" sentinta. "Corespunde circumstantelor reale ale afacerii si gravitatii delictelor comise de acuzati," a declarat Natalia Visniakova, purtator de cuvint al Parchetului.

Procesul lui Mihail Hodorkovski, considerat in Rusia a fi fost influentat de Kremlin, a durat 11 luni. In aceasta perioada, grupul petrolier a fost practic dezmembrat iar activele cele mai importante au fost preluate de o societate publica, condusa de un apropiat al lui Vladimir Putin, dupa o licitatie controversata. Pedepsit de Putin pentru ca s-a amestecat in politica, finantind mai multe grupari de opozitie, Hodorkovski ar urma sa fie dupa gratii atit la alegerile prezidentiale din 2008 , cit si la cele din 2012.

Iluzii spulberate. Aparatorii rusi pentru drepturile omului au estimat ca sentinta in cazul fostului patron al Iukos a pus capat tuturor "iluziilor liberale" din Rusia. "Verdictul canibal impotriva lui Mihail Hodorkovski si a lui Platon Lebedev marcheaza sfirsitul celei mai scurte perioade de dezghet politic din istoria Rusiei, anuntata la finele lunii aprilie de presedinte in discursul sau catre natiune, plin de laude la adresa democratiei," a afirmat intr-un comunicat organizatia rusa "Pentru drepturile omului".

La scurt timp dupa pronuntarea verdictului, grupul petrolier Iukos a depus o plingere in justitie, cerind anularea licitatiei prin care a fost vinduta principala sa filiala, Iuganskneftgaz, cerind daune de 11,5 miliarde de dolari. In replica, Parchetul General a anuntat ca, in curind, se vor formula noi acuzatii, de spalare de bani, impotriva lui Mihail Hodorkovski.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.