O noua zi neagra s-a abatut ieri asupra Irakului. Guvernatorul rapit al provinciei al-Anbar a fost gasit mort, s-au prabusit doua elicoptere militare si a avut loc un atentat cu un camion-capcana, la Baaquba.

Ziua a inceput cu un comunicat al Fortelor Coalitiei, care au anuntat ca o unitate militara implicata intr-o operatiune soldata cu sapte victime, a descoperit duminica, la Bagdad, corpul neinsufletit al guvernatorului provinciei rebele al-Anbar.

"La data de 29 mai, seara, o unitate a fortei multinationale a intrat intr-un schimb de focuri cu elemente armate, la 26 de kilometri de Rawa, in vestul Irakului, ranind trei dintre insurgenti", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Leith Kubba.Guvernatorul Nawaf al-Raja al-Mahalaui a fost rapit de rebeli la 11 mai, in timp ce puscasii marini americani lansasera o ofensiva militara in regiunea al-Qaim, situata in apropiere de frontiera cu Siria.

La primele ore ale zilei, a avut loc un atentat cu un camion - capcana, in apropierea unui punct de control al armatei irakiene din orasul Baaquba.

Cel putin doi soldati au fost ucisi, iar noua au fost raniti, relateaza Reuters, citand declaratiile medicilor si ale politiei locale. Explozia s-a produs in cartierul Kannan, din Baaquba, oras situat la circa 65 kilometri nord de Bagdad, unde se inregistreaza deseori violente.

Pierderile armatei irakiene au fost intregite de prabusirea, luni noapte, in provincia Diyala, la est de Bagdad, a unui elicopter avand la bord patru soldati americani si unul irakian.

In comunicatul comandamentului american se afirma ca "Centrul de comunicatii americano-irakian din Khanaqin (125 kilometri nord-est de Bagdad) a fost informat despre prabusirea avionului in jurul orei locale 12.00 (11.00, ora Romaniei), iar fortele Coalitiei s-au deplasat la fata locului si au securizat zona".

Ziua neagra a fost completata de prabusirea unui elicopter italian, accident in care si-au pierdut viata toti cei patru soldati italieni aflati la bord. Guvernul italian s-a grabit sa declare ca acest accident nu va "descuraja sau minimaliza proiectul de a stabiliza aceasta tara martira".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.