Depasiti cu mult in sondaje de tabara refuzului, partizanii proiectului Constitutiei europene au facut ieri un ultim efort disperat de a-i convinge pe olandezi sa nu faca jonctiunea cu electoratul francez. Potrivit ultimelor sondaje, procentul celor care vor vota azi impotriva se situeaza intre 51 si 65 la suta. Un rezultat care, daca se va confirma, sustin analistii, va bate inca un cui in sicriul tratatului constitutional. Ieri, presa olandeza facea apel la cei inca indecisi, in proportie de 10 - 12 la suta, sa iasa la vot, indiferent care le-ar fi optiunea.

Fiecare tabara si-a sustinut ideile cum a crezut mai bine. Wim Duisberg, fostul guvernator al Bancii Centrale Europene, a sustinut tratatul, in timp ce tabara opusa i-a raspuns: "Celor 66.000 de cuvinte ale Constitutiei europene le vom adauga unul singur: nu".

La fel ca Franta, Olanda face parte din cele sase state fondatoare ale Comunitatii, iar ideea constructiei europene s-a bucurat pana de curand de o puternica sustinere in aceasta tara. Acum insa tot mai multi olandezi repun in discutie sistemul, acuzand birocratia tot mai costisitoare de la Bruxelles. Euroentuziasmul a fost erodat, in ultimii ani, si de factori politici, si sociali de ordin intern.

Asasinarea scenaristului Theo van Gogh de catre un islamist, in 2004, precum si cea a liderului populist Pim Fortuyn, in 2002, au sporit resentimentele olandezilor fata de imigrantii musulmani. Nesiguranta crescanda, combinata cu stagnarea economica, cresterea somajului si austeritatea bugetara au contribuit la scaderea drastica a popularitatii guvernului de centru-dreapta, favorabil tratatului, condus de premierul Jan Peter Balkenende. Care risca sa impartaseasca soarta "colegului" francez Raffarin, daca tratatul va fi respins, asa cum se contureaza.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.