De la desemnarea Angelei Merkel drept candidata a Uniunii CrestinDemocrate/ Crestin-Sociale la functia de cancelar federal au trecut abia doua zile. Politicienii Uniunii semnalizeaza insa deja subtil inceperea neoficiala a luptei electorale pentru alegerile din toamna. Votul negativ dat de francezi Constitutiei europene a devenit pentru conservatorii germani noul pretext de redeschidere a subiectului extinderii UE.

Astfel, noul val de aderare se contureaza ca fiind si principala tema a campaniei electorale. Angela Merkel a lansat deja un avertisment impotriva unei "extinderi prea largi" a UE. Sustinand ca Nu-ul francez hotarat trebuie luat in serios, ea a afirmat ca "trebuie sa tragem din aceasta invatamintele potrivite pentru viitor".

Intr-o dezbatere in Bundestag, Michael Glos, politician de frunte al Uniunii Crestin-Sociale (CSU), declarase anterior ca seful guvernului german, Gerhard Schroeder, are o parte de vina pentru rezultatul din Franta, prin faptul ca a insistat asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Turcia, cu toate ca multi dintre francezi se impotriveau ideii. Acelasi politician a precizat ca alegerile legislative viitoare ar putea insemna un nou inceput in problemele UE.

La randul sau, Peter Mueller, premierul landului Saarland, membru marcant al CDU, a sustinut ca UE "are nevoie de o pauza". La recenta reuniune a CDU-CSU la Berlin, Mueller a pus rezultatul din Franta pe seama "disconfortului generat de procesul de extindere". Vizata in primul rand este Turcia, care ar trebui sa inceapa negocierile de aderare la UE in octombrie. Mueller a subliniat insa ca ar trebui sa existe si negocieri suplimentare cu Romania si Bulgaria. Nici declaratiile ministrului Muncii si Afacerilor Europene al landului Schleswig-Holstein, Uwe Doering, nu sunt prea incurajatoare pentru cele doua tari estice.

Solicitand abandonarea ideii negocierilor de aderare la UE cu Turcia, Doering nu a ezitat sa afirme ca, in urma nu-ului francez, "primirea in UE a noi state trebuie oprita". Politicianul, membru al partidului la guvernare, a precizat ca referendumul din Franta "este un semnal de alarma ca noi, politicienii, nu am tinut cont de oameni". "Cu aceasta ma refer la simplul muncitor care se teme pentru job-ul lui din cauza concurentei ieftine din estul Europei la aderare", a afirmat Doering. Simplul muncitor german "se teme de Europa", de aceea un referendum asupra Constitutiei europene ar avea in Germania rezultate similare celor din Franta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.