La doua zile de la referendumul soldat cu respingerea Tratatului constitutional, presedintele Frantei, Jacques Chirac, l-a inlocuit pe premierul Jean-Pierre Raffarin cu ministrul de Interne, Dominique de Villepin. Presa franceza nota ca Chirac avea de ales dintre sase candidati, dar l-a preferat pe De Villepin, un vechi si fidel colaborator.

"Noaptea a fost scurta pentru Jean Pierre Raffarin si ministrii sai", noteaza "Le Figaro". Ieri dimineata, la 8.30, premierul si principalii ministri au sosit la sediul guvernului. Cel mai relaxat parea Dominique de Villepin - a sosit "per pedes", vorbind la mobil, urmat indeaproape de consilierii sai. Raffarin a facut o scurta analiza a esecului referendumului de duminica. La 9.35, Raffarin apare in fata ziaristilor adunati in curtea Palatului Matignon si spune ca pleaca "sa se plimbe prin Paris".

De fapt se duce la Palatul Elysee, unde si-a prezentat demisia din functia de prim-ministru, aceasta fiind acceptata de catre presedintele Chirac. La 10.15 la Elys?e soseste Nicolas Sarkozy, presedintele Uniunii pentru o Miscare Populara, formatiunea aflata la guvernare. Presedintele UMP a discutat o ora si un sfert cu presedintele tarii. Decizia numirii noului prim-ministru a fost luata in jurul orelor pranzului. Alesul lui Chirac, Dominique de Villepin, va avea dificila misiune de a conduce guvernul francez dupa socul provocat de respingerea Constitutiei europene de catre electorat.

Potrivit analistilor politici, De Villepin va incerca sa reconcilieze "cele doua Frante", cea care a votat contra Tratatului si cea care a votat pentru Constitutie, va incerca sa repare ruptura dintre clasa politica si electorat, totul pe fondul unei crize sociale si al incertitudinilor crescande referitoare la situatia economica.

Prima provocare a noului locatar de la Matignon este reducerea numarului somerilor, in special al celor tineri. In noiembrie anul trecut, Raffarin se angaja sa scada nivelul somajului sub 10% pana la finele lui 2005.

Noul premier al Frantei, Dominique Marie Francois Rene Galouzeau de Villepin, fiul fostului senator Xavier de Villepin, s-a nascut pe 14 noiembrie 1953 la Rabat (Maroc) si a copilarit la Caracas (Venezuela). De aceea, noul prim-ministru obisnuieste sa spuna adesea: "Am visat Franta inainte de a o cunoaste".

Villepin a descoperit Franta in perioada studiilor universitare. Este licentiat in Drept si Litere al Institutului de studii politice de la Paris. In 1980, a fost angajat al Ministerului de Externe.

Intre 1981 si 1984, a lucrat la Directia de afaceri africane si malgase, apoi a fost mutat la ambasadele Frantei de la Washington (1984-1989), New Delhi (1989-1992), dupa care a devenit director adjunct al Departamentului pentru afaceri africane si malgase (1992-1993).

In 1977 s-a inscris in partidul gaullist Adunarea pentru Republica, iar primul post politic l-a ocupat in 1993, cand a fost seful de cabinet al ministrului de Externe Alain Jupp?, in timpul mandatului de premier al lui Eduard Balladur. In acea perioada a intrat in contact cu Jacques Chirac, iar in 1995 a intrat in echipa de campanie electorala a viitorului presedinte al Frantei.

Presa franceza subliniaza ca De Villepin a fost unul dintre putinii functionari ai Statului care a mizat pe Chirac, majoritatea fiind de partea lui Balladur.

Fidelitatea sa a fost recompensata cu postul de Secretar General al Palatului Elys?e. "Din biroul sau situat la primul etaj al Palatului Elys?e, Dominique de Villepin a manevrat toate bataliile politice din perioada primului mandat prezidential al lui Chirac, din campania pentru Legislativele din 1997 si pentru municipalele din 2001", scrie presa franceza. Sursa citata sustine ca De Villepin ar fi fost acela care l-a sfatuit pe Chirac sa dizolve Adunarea Parlamentara in 1997, fapt ce i-a determinat pe multi lideri ai Dreptei sa-i ceara capul, dupa pierderea alegerilor in fata socialistilor.

Chirac l-a pastrat pe vechiul sau colaborator, in pofida tuturor criticilor. In perioada "coabitarii", intre 1997 si 2002, socialistii, aflati la putere, l-au acuzat pe De Villepin ca este in fruntea unui "Cabinet negru", insarcinat sa denigreze guvernul Lionel Jospin. Dupa realegerea lui Jacques Chirac in functia de presedinte, in 2002, De Villepin a fost recompensat cu postul de ministru de Externe.

Dominique de Villepin s-a remarcat in timpul crizei irakiene, cand, prin discursul sau din 14 februarie 2003, de la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, a cules ropote de aplauze. "Ulterior, De Villepin a devenit francezul cel mai detestat la Washington", remarca presa pariziana. La remanierea de la 31 martie 2004, De Villepin a fost schimbat in functia de ministru de Interne.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.