Ierarhii Bisericii Greco-ortodoxe din Tara Sfanta l-au desemnat, ieri, pe mitropolitul Petra Cornelios drept inlocuitor temporar al Patriarhului greco-ortodox al Ierusalimului, Ireneos I, destituit recent in urma unui scandal, informeaza Rompres. Mitropolitul Petra Cornelios, care si-a preluat functia imediat, conducea scoala greco-ortodoxa si tribunalul ecleziastic din Orasul Vechi al Ierusalimului. Mitropolitul a mai ocupat pozitia de patriarh temporar inainte de numirea lui Ireneos, cu patru ani in urma. Ireneos I a fost destituit oficial de Sinodul Bisericii Ortodoxe, organizat la 24 mai, la Istanbul, fiind acuzat ca a vandut sau a inchiriat pe termen lung, in secret, doua cladiri care apartineau patriarhatului din Orasul Vechi al Ierusalimului unor afaceristi evrei.

Guvernul grec a acceptat destituirea, Ireneos primind un nou pasaport din partea autoritatilor elene, in care titlul sau apare modificat drept "fost patriarh". Din punct de vedere legal, Ireneos nu poate fi demis de ierarhii bisericii sale, ci numai de guvernele statelor pe ale caror teritorii ea are jurisdictie - Israel, Iordania si Autoritatea Nationala Palestiniana. Guvernul iordanian a facut-o deja saptamana trecuta, iar Israelul a afirmat ca nu va sprijini o persoana care se opune in principiu vanzarii de proprietati din Ierusalimul de est catre evrei.

Autoritatea Nationala Palestiniana a afirmat, ieri, ca obiectivul sau principal este anularea tranzactiilor imobiliare si ca nu o intereseaza persoana patriarhului. In replica la acuzatiile aduse impotriva sa, fostul inalt prelat sustine ca tranzactiile imobiliare au fost incheiate fara stirea sa de fostul functionar financiar al Bisericii Greco-Ortodoxe din Tara Sfanta, Nikos Papadimas, care a disparut acum cateva luni si pe numele caruia s-a emis un mandat european de arestare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.