Premierul moldovean Zinaida Greceanii a plecat miercuri dimineata la Moscova intr-o vizita de lucru, pentru a purta negocieri in problema livrarii gazelor in Republica Moldova, a anuntat serviciul de presa al Guvernului de la Chisinau.

Vizita nu a fost anuntata in prealabil, jurnalistii moldoveni afland stirea de pe agentiile ruse de stiri. Un comunicat de presa al Guvernului moldovean informeaza, de asemenea, ca sedinta de miercuri a Executivului a fost contramandata.

Comunicatul Guvernului nu precizeaza ce intrevederi va avea Greceanii la Moscova, insa surse din serviciul de presa al Guvernului au declarat pentru NewsIn ca premierul moldovean se va intalni in caputala rusa cu premierul Vladimir Putin si omologii colegii sai slovac si bulgar, asteptati de asemenea la Moscova.

Agentia rusa de stiri RIA Novosti anunta, citand serviciul de presa al Guvernului rus, ca la resedinta lui Putin de la Novo-Ogarovo vor avea loc negocieri cu participarea sefilor de guvern din Rusia, Slovacia, Bulgaria si Republica Moldova. Aceste tari, precizeaza agentia, au o dependenta acuta de livrarile de gaze rusesti. Negocierile urgente sunt legate de problemele privind transportarea gazelor prin Ucraina.

Vizita-fulger la Moscova a sefilor de guvern din Slovacia si Bulgaria, Robert Fico si Serghei Stanisev, a fost stabilita in ajun, in urma unor discutii telefonice cu Putin, in cadrul carora premierul rus i-a informat pe colegii sai despre faptul ca sistemul de transportare a gazelor din Ucraina nu este pus in functiune si nu asigura tranzitul combustibilului.

Marti, in discutia sa cu colegii din Bulgaria si Slovacia, Vladimir Putin a declarat ca trebuie sa se lucreze mai activ cu partea ucraineana pentru a asigura functionarea sistemului de tranzit al gazelor si s-a promuntat pentru o conlucrare mai activa a statelor beneficiare de gaze rusesti cu liderii Ucrainei. Seful Gazprom Aleksei Miller a declarat ca Ucraina a refuzat sa transporte 22,2 milioane metri cubi de gaze rusesti in Slovacia, la fel cum a procedat si pe directia balcanica.

RIA Nosovti sustine ca in Republica Moldova Gazprom urma sa livreze 12 milioane metri cubi de gaze, dar nici acestea nu au ajuns la destinatie.

Republica Moldova este alimentata cu gaze pe care Ucriana a decis sa le livreze din rezerve proprii prin conducta de la Alexeevca, in volumele minime necesare pentru asigurarea consumatorilor casnici si a institutiilor sociale. Guvernul isi exprima regretul pentru faptul ca nu exista posibiitati tehnice de a asigura cu gaze intreg teritoriul Republicii Moldova, iar consumatorii debransati deja de la conductele de gaze naturale nu pot fi reconectati. Executivul mai precizeaza ca toti consumatorii sunt asigurati cu energie electrica in volume suficiente si nu exista riscuri de deconectari de la retea.

Republica Moldova si regiunea transnistreana au fost puternic afectate de criza gazelor, mai multe localitati ramanand fara gaze. Vacanta elevilor a fost prelungita cu trei zile, pana la 15 ianuarie, mai multe localitati raman deconectate de la conducta de gaze, iar temperatura agentului termic livrat in municipiul Chisinau a scazut de la 85 grade la 65 grade, in conditiile unor temperaturi care au ajuns zilele trecute la minus 10 grade noaptea.

Rezervele de pacura pentru functionarea centralelor electrice cu termoficare mai acopera 7-9 zile de lucru in regim de economie.

In Transnistria, unde majoritatea consumatorilor nu mai primesc gaze, in locuinte temperatura agentului termic este mentinuta la limita minima pentru a nu ingheta, iar consumul de energie electrica a crescut cu cel putin 20 la suta. In orasul Dubasari, dar si in unele zone ale Tiraspolului, temperatura agentului termic este aproape de 0 grade, ceea ce comporta riscuri masive pentru sistemul de incalzire care ar putea ingheta. Mai multe localitati din Transnistria s-au confruntat zilele trecute cu un deficit acut de paine, deoarece combinatele de panificare au trecut la folosirea cuptoarelor electrice, cu o capacitate mai mica de productie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.