Potrivit rezultatelor partiale ale referendumului asupra Tratatului Constitutional al Uniunii Europene, electoratul francez a respins de o maniera decisiva proiectul de tratat.

Dupa numararea a 85 la suta din voturi, procentul celor ce au votat NU se ridica la 56 la suta, in timp ce doar 46 la suta au aprobat Tratatul. Luand cuvantul la televiziunea franceza, presedintele Jacques Chirac - care a militat din rasputeri in favoarea unui vot pozitiv - a declarat ca accepta "decizia suverana" a poporului francez, dar a subliniat ca Franta isi va onora angajamentele europene.

Jacques Chirac a adaugat insa ca respingerea Tratatului constitutional creaza un "context dificil pentru apararea intereselor Frantei in Europa".
Presedintele Frantei a recunoscut totodata ca
electoratul francez si-a exprimat in acest mod frustrarile. El a adaugat ca in rastimp de cateva zile va lua o decizie in privinta viitorului guvernului de centru-dreapta.

Ministrul de externe Michel Barnier a declarat la randul sau ca votul reprezinta o "reala dezamagire", dar ca le-a cerut restului tarilor europene sa procedeze in continuare la ratificarea Tratatului.
Nicolas Sarkozy, liderul Uniunii pentru o Miscare Populara, formatiunea de guvernamant, a declarat ca rezultatul referendumului de duminica reprezinta un eveniment politic major, cerand totodata adoptarea unor schimbari fundamentale in politica economica si sociala a Frantei.

Liderul Frontului National, de extrema dreapta, Jean Marie le Pen, care a dus o campanie in favoarea respingerii Tratatului constitutional, a cerut demisia presedintelui Jacques Chirac, spunand ca acesta "nu mai are dreptul sa ocupe functia de sef de stat".

Reactii europene

Jean-Claude Juncker, primul ministru al statului Luxemburg - tara care detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene - a declarat ca ratificarea Tratatului constitutional trebuie sa continue in celelalte tari europene, in ciuda respingerii sale de catre Franta.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a recunoscut ca rezultatul referendumului din Franta inseamna ca in fata Uniunii stau vremuri grele, dar si-a exprimat increderea ca aceasta se va ridica la inaltimea asteptarilor.

Punct de vedere reflectat si de reactia ministrului de externe britanic Jack Straw, care a afirmat ca respingerea Tratatului constitutional, de catre electoratul francez, ridica o serie de intrebari de substanta privind viitorul Uniunii Europene. Jack Straw a cerut ca perioada imediat urmatoare sa fie una de reflectie, inaintea summit-ului UE de la jumatatea lunii iunie, cand va fi analizata chestiunea pasilor urmatori.

Si in Olanda are loc un referendum pe tema tratatului, miercuri, iar sondajele de opinie par sa indice ca si aici acesta va fi respins.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.