Sute de tineri au avariat marti masini de politie, au spart geamuri si au vandalizat magazine in capitala Letoniei, in timpul unei manifestatii antiguvernamentale transformate in revolta.

Violentele, care au izbucnit dupa un protest pasnic la care au participat mii de persoane, pentru a cere alegeri anticipate, au fost cele mai grave de la caderea URSS-ului, in 1991, relateaza NewsIn, citand Reuters.

Sute de protestatari s-au dus in fata cladirii Parlamentului acestei tari, care este membra a UE si NATO. Unii au incercat sa intre in cladire, insa au fost dispersati de politie, care a folosit gaze lacrimogene. "A fost un eveniment simpatic, dar, cand s-a terminat, oamenii au decis sa isi exprime furia si sa distruga Parlamentul, apoi violentele s-au extins in intreaga capitala", a declarat Anna Gulbe, participant la manifestatie. Cand politia a preluat controlul asupra zonei Parlamentului, un grup mare de manifestanti s-a orientat spre centrul capitalei, vandalizand magazine, dar si cladirea Ministerului de Finante.

Protestatarii - tineri letoni si unii vorbitori de limba rusa - au avariat o masina a politiei. "Statul este in criza, iar oamenii au inceput sa se enerveze. Nu a avut loc niciodata o astfel de revolta in Riga, niciodata n-am vazut asa ceva", a declarat Ance Brasma, studenta in varsta de 20 de ani.

Letonii vor o schimbare in plan economic, avand in vedere ca aceasta tara membra UE a avut o crestere economica intensa, dupa care s-a prabusit, fiind nevoita sa faca un imprumut de 7,5 miliarde de euro de la FMI. Potrivit acordului cu FMI, guvernul trebuie sa reduca drastic cheltuielile publice.

"Dizolvati Parlamentul, dizolvati Parlamentul!", au scandat protestatarii, in momentul in care cativa au rupt cordonul de politisti din jurul cladirii Parlamentului.

Manifestatia, in cursul careia s-au intonat cantece patriotice, a fost similara protestelor de la sfarsitul anului 2007, care l-au fortat pe premier sa demisioneze. Totusi, aceleasi patru partide au ramas in coalitie, iar organizatori demonstratiei au acuzat formatiunile si pe premierul Ivars Godmanis ca nu conduc bine tara.

"Avem doar o cerere la adresa presedintelui. Organizati alegeri anticipate si dizolvati Parlamentul!", a decarat Artis Pabriks, fost ministrul de externe, care se afla acum in opozitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.