Un artist ceh a recunoscut marti ca a pacalit presedintia ceha a Uniunii Europene cu o opera de arta monumentala si provocatoare expusa incepand de luni la sediul Consiliului UE de la Bruxelles, prezentata drept lucrare colectiva

Lucrarea numita "Entropa" este prezentata de catalogul oficial drept "Europa vazuta de artistii din cele 27 de state membre UE", desi in realitate este opera unui singur plastician, David Cerny, care a inventat 26 de artisti fictivi, cu nume si biografii false, relateaza NewsIN.

"Hiperbola grotesca si mistificarea fac parte din atributele culturii cehe si crearea de false identitati reprezinta una dintre strategiile artei contemporane", a declarat artistul intr-un comunicat.
Odata dezvaluita farsa, vicepremierul ceh Alexandr Vondra, insarcinat cu afacerile europene, s-a declarat "in stare de soc".

"Sunt surprins dezagreabil sa aflu ca autorul lucrarii Entropa era de fapt David Cerny si nu 27 de artisti reprezentand 27 de state membre", a declarat Vondra, care urma sa prezideze joi inaugurarea oficiala a operei de arta.

"Vom analiza ce masuri trebuie luate", a adaugat el intr-un comunicat publicat de presedintia ceha a UE.
Provocatoare, uriasa sculptura este un puzzle din cele 27 de state europene, in care Franta este acoperita de o banderola pe scrie "in greva", Austria este acoperita de centrale nucleare, Germania este traversata de autostrazi ce formeaza o svastica, iar Danemarca este o figurina lego ce aminteste de caricatura lui Mahomed care a provocat indignarea musulmanilor la sfarsitul anului 2005.

Fiecare presedintie a UE instaleaza de la inceputul mandatului o opera de arta in holul cladirii Consiliului, unde au loc summiturile europene si consiliile de ministri. Cea prezentata de Cehia provocase deja controverse, Bulgaria convocandu-l pe ambasadorul ceh pentru a protesta fata de prezentarea sa ca un teritoriu acoperit de toalete turcesti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.