Comisia Europeana a anuntat marti ca are "probleme" cu autorizatia prealabila necesara, incepand de luni, pentru a putea intra pe teritoriul american, relateaza AFP.

Comisarul pentru justitie, libertate si securitate Jacques Barrot i-a scris secretarului american pentru securitate interna Michael Chertoff, pentru a-i "impartasi anumite probleme care preocupa" Comisia, in special faptul ca "pasagerii sunt obligati sa declare daca sunt seropozitivi", aceasta stare fiind "considerata o boala transmisibila", a precizat purtatorul de cuvant al comisarului.

"O alta preocupare se refera la protectia datelor" furnizate de pasageri, a adaugat el, precizand: "Problema este de a sti cat timp sunt pastrate aceste date si cine are acces la ele".

Potrivit purtatorului de cuvant, "Guvernul american a anuntat ca este de acord sa elimine orice referinta la HIV si pentru a-l exclude dintre bolile transmisibile, dar acest lucru nu s-a facut in practica".

Comisia Europeana promisese sa faca o evaluare a consecintelor acestei autorizari prealabile, urmand sa precizeze daca aceasta este echivalentul unei vize de calatorie pentru cetatenii tarilor care nu aveau pana in prezent aceasta obligatie.

"Potrivit concluziilor noastre, nu este vorba despre echivalentul unei vize", a dat asigurari purtatorul de cuvant al lui Barrot. "Speram ca noua conditie nu va crea probleme pasagerilor", a adaugat el.
Calatorii din Europa de Vest, Japonia si alte cateva tari scutite de viza trebuie, incepand de luni, sa obtina o autorizatie prealabila pe internet, pentru a putea intra pe teritoriul american pentru sejururi scurte.

Numita ESTA (Electronic System for Travel Authorization), aceasta cerere de autorizatie, deja disponibila pe internet de la 1 august (https://esta.cbp.dhs.gov), inlocuieste actuala fisa de informatii completata in avion de pasagerii care merg in Statele Unite. Odata acordata, ESTA este valabila timp de doi ani.

Formularul de completat este disponibil in prezent in 22 de limbi. El solicita calatorului diverse informatii precum numarul pasaportului si adresa si contine intrebari precum: "Suferiti de o boala transmisibila? Folositi stupefiante sau sunteti toxicoman? Ati fost arestat sau condamnat pentru un delict sau o infractiune dezaprobata de morala publica sau pentru o infractiune legata de substante interzise? Ati fost sau sunteti implicat in activitati de spionaj?" si asa mai departe.

ESTA figureaza printre recomandarile Comisiei 11 septembrie, avand scopul sa impiedice intrarea pe teritoriul american a eventualilor teroristi, avand in vedere ca unii dintre autorii atentatelor din 2001 veneau din tari europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.