Guvernul de la Tokyo a confirmat ca ostaticul japonez din Irak, Akihiko Saito (foto), a fost ucis de rapitori. Saito era angajat al unei companii britanice de securitate si a fost rapit in urma unei ambuscade la inceputul lunii in provincia Anbar, la vest de Bagdad.

Alti patru civili straini au fost ucisi in timpul atacului. Un site islamist folosit deseori la difuzarea comunicatelor insurgentilor a prezentat o inregistrare video in care este surprins Saito in viata si dupa momentul decesului, informeaza CNN.
Ministrul irakian pentru Securitate Nationala, Abdul Karim al-Inzi, a invocat "eforturile semnificative" ale guvernelor irakian si japonez in vederea eliberarii ostaticului. "Insa asasinatul a avut loc inainte ca autoritatile sa reuseasca sa cada la intelegere cu rapitorii", a adaugat el, subliniind ca "incidentul oribil nu va afecta relatiile dintre Irak si Japonia".

500 de arestari

Cele mai influente organizatii siite si sunnite au cazut de acord sa relaxeze tensiunile ce imping tara catre un razboi civil - ce pare tot mai inevitabil -, in timp ce Politia si Armata au lansat cea mai mare demonstratie de forta, dupa reformarea fortelor de securitate. Lupta impotriva insurgentilor se va duce pe strazile capitalei si implica o desfasurare impresionanta de peste 40.000 de militari si de politisti irakieni. Inca de la inceputul actiunii, fortele irakiene au arestat aproximativ 500 de insurgenti, a declarat un purtator de cuvant al Guvernului. In acest week-end, nu mai putin de 50 de irakieni au fost ucisi, intre care 10 persoane ce se intorceau de la un pelerinaj religios in Siria. Totodata, atacurile au provocat moartea a doi militari americani.
"Suntem musulmani si vrem sa depasim violentele in virtutea fratiei islamice", a declarat Isam al-Rawi, oficial sunnit.

Instigare la ura

Prin intermediul unui comunicat difuzat pe Internet, gruparea al-Qaida in Irak, a iordanianului Abu Musab al-Zarqawi - a carui soarta este incerta, ca urmare a informatiei privind ranirea sa grava -, a lansat o tirada impotriva siitilor, pe care ii acuza de subminarea Islamului si a musulmanilor sunniti, in ceea ce pare a fi o instigare la ura si violenta. "Nu exista moschee sau musulman a carui onoare sa nu fi fost insultata in Irak fara implicarea siitilor", se arata in comunicatul gruparii.

Economie prin decret religios

Marele ayatollah Ali Sistani le-a cerut irakienilor sa economiseasca energia electrica si sa protejeze infrastructurile, intr-o perioada de penurie grava, a declarat un responsabil irakian, dupa o intrevedere cu influentul lider religios. "Sistani a emis o fatwa (decret religios) prin care cere economisirea energiei electrice si renuntarea la atacurile asupra infrastructurilor", a declarat ministrul adjunct al Energiei, Raad al-Haress, la incheierea intrevederii cu marele ayatollah, desfasurata la Najaf. Un studiu recent realizat de Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) indica faptul ca trei din patru locuinte irakiene se confrunta cu intreruperi in alimentarea cu energie electrica, iar regiunea cel mai grav afectata este cea a capitalei, unde 92 la suta dintre cele 1,1 milioane de locuinte au probleme din acest punct de vedere.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.