"Iranul este nerabdator sa fabrice bomba atomica", a opinat presedintele Pakistanului, Pervez Musharraf, intr-un interviu publicat sambata, in "Der Spiegel". Cu toate acestea, el a respins ideea unor eventuale atacuri preventive indreptate impotriva statului vecin. "Atacarea Iranului ar provoca un dezastru, ar declansa o rebeliune in lumea musulmana. De ce sa deschidem noi fronturi?", a subliniat presedintele pakistanez.

Liderul de la Krachi a insistat asupra faptului ca tara sa, desi detine arme nucleare, este impotriva proliferarii lor. Spre deosebire de Pakistan, care si-a dezvoltat programul de inarmare nucleara din cauza vecinatatii cu o alta putere, India, "Iranul nu are granite comune cu Israelul". De altfel, ieri, Consiliul National al Iranului a aprobat o masura adoptata de parlament, la inceputul acestei luni, care cere guvernului sa dezvolte tehnologie nucleara, incluzand imbogatirea uraniului.

Reluarea subiectului pe tema capacitatilor nucleare ale Iranului survine la numai o zi dupa esecul conferintei ONU care urma sa aprobe noi masuri de stopare a proliferarii nucleare. Timp de o luna, participantii la conferinta internationala desfasurata la New York nu au reusit sa se puna de acord asupra modificarii Tratatului de neproliferare nucleara. SUA au cerut condamnarea activitatilor Iranului si Coreii de Nord, in timp ce Teheranul a sustinut ca are dreptul sa dezvolte tehnologie nucleara in scopuri pasnice.

In plus, a surprins miscarea Egiptului, care a blocat orice progres al discutiilor, cerand ca Israelul sa fie sanctionat pentru armele sale nucleare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.