Kirgizstanul intentioneaza sa inchida baza militara americana de pe teritoriul sau, a declarat marti o sursa apropiata de administratia presedintelui Kurmanbek Bakiev, relateaza Reuters.

Washingtonul a deschis baza militara pentru fortele aeriene in Kirgizstan in 2001, pentru a sustine operatiunile din razboiul declansat in Afganistan. Presa rusa a scris saptamana aceasta ca Bakiev va anunta inchiderea bazei inainte de vizita pe care o va efectua la Moscova, spre sfarsitul acestei luni, informeaza NewsIn.

"Este adevarat", a spus sursa citata. "Este pregatita o declaratie cu privire la inchiderea bazei", a afirmat el.
Administratia Bakiev, guvernul kirgiz si ambasada americana din Kirgizstan au refuzat sa comenteze aceasta informatie.

Bakiev intentioneaza sa se duca in Rusia pentru a discuta cu presedintele Dmitri Medvedev, insa data exacta a acestei vizite nu a fost stabilita.

Rusia, care are si ea o baza militara in aceasta fosta republica sovietica, si-a exprimat de mai multe ori nelinistea cu privire la prezenta americana in aceasta tara, pe care o considera parte a zonei sale de interes strategic.

Guvernul a respins pana acum solicitarile de inchidere a bazei americane, sustinand ca ea este foarte importanta.

Baza americana serveste drept sustinere logistica pentru fortele coalitiei din Afganistan si este deosebit de importanta mai ales dupa inchiderea, in noiembrie 2005, a celeilalte baze americane din regiune, cea din Uzbekistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.