Senatoarea americana de New York, Hillary Clinton, se va prezenta marti in fata comisiei pentru relatii externe din Senat pentru audierea cu privire la nominalizarea sa in functia de secretar de stat, relateaza Reuters.

Hillary Clinton nu s-a confruntat pana acum cu vreo opozitie din partea colegilor sai din Senat cu privire la nominalizarea ei de catre presedintele ales, Barack Obama, pentru functia de secretar de stat, scrie NewsIn.

Hillary Clinton, care este casatorita cu fostul presedinte Bill Clinton, a fost prima doamna a SUA in perioada 1993-2001. Ea a condus eforturile, esuate pana la urma, ale administratiei Clinton de a reforma sistemul de sanatate american si a fost criticata pentru ca nu a cautat suficient sustinere din partea opiniei publice si a Congresului, dar si pentru ca dezvoltat un plan care a fost considerat prea complicat.

Cat s-a aflat la Casa Alba, a fost implicata in mai multe investigatii legate de diverse scandaluri, insa niciodata nu a fost acuzata de nereguli.

Clinton l-a aparat pe sotul ei in 1998, cand au aparut acuzatiile cu privire la relatia extraconjugala a lui Bill Clinton cu o stagiara de la Casa Alba, dar s-a aratat extrem de suparata cand s-a stabilit ca erau adevarate. Totusi, ea a stat langa sotul ei de-a lungul procedurii de impeachement, care pana la urma nu a dus la demiterea presedintelui.

Hillary Clinton a fost aleasa in Senatul american de catre statul New York in 2000, fiind prima data cand o prima doamna candideaza la o functie publica. Hillary Clinton a fost o tinta a animozitatii republicanilor, dar a fost laudata apoi ca a colaborat totusi cu republicanii in Senat, ca a vizitat frecvent zonele conservatoare din New York, fiind usor realeasa in Senat in 2006, cursa care a pregatit-o pentru cea pentru investitura democrata in vederea alegerilor prezidentiale din 2008.

Hillary a castigat mai mult de 18 milioane de voturi in timpul cursei cu Obama pentru investitura democrata, insa a fost invinsa si s-a retras din cursa in iunie 2008. Ea si-a exprimat sustinerea fata de Obama in timpul campaniei lui impotriva republicanului John McCain, sustinand un discurs la Conventia democrata si prezentandu-se apoi in campanie alaturi de Obama.

Clinton, care a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Yale, a fost un avocat de succes. Ea a lucrat la Washington in 1974 pentru comisia Camerei Reprezentantilor care a studiat procedura de impeachment care il viza pe Richard Nixon in scandalul Watergate. In 1991, o publicatie americana a inclus-o in topul primilor 100 de avocati ai Americii.

Hillary Clinton, in varsta de 61 de ani, s-a nascut in Park Ridge, Illinois. Ea a fost o sustinatoare a candidatului republican pentru Casa Alba Barry Gildwater in campania din 1964, pe care acesta a pierdut-o pana la urma. A devenit democrata in timpul formarii sale la Wellesley College. Pe Bill Clinton l-a intalnit la Yale.

Provocarile care o asteapta pe Hillary Clinton la preluarea functiei

Daca senatoarea Hillary Clinton este confirmata in functia de secretar de stat, ea se va confrunta cu provocari venite din partea Iranului, cu dosarul nuclear al Coreei de Nord, conflictul israeliano-palestinian si relatiile ruso-americane deficiente.

Conflictul israeliano-palestinian

Luptele din Fasia Gaza de la declansarea ofensivei israeliene in luna decembrie vor constitui una dintre cele mai urgente probleme cu care se va confrunta Hillary, ea avand un discurs proisraelian in timpul campaniei. Administratia Bush a esuat in a-si indeplini obiectivul de a obtine pacea intre israelieni si palestinieni pana la incheierea mandatului, iar Obama a spus ca isi va concentra atentia asupra acestei chestiuni cat mai rapid posibil.

Iranul

Statele Unite sunt implicate intr-o diplomatie multilaterala ce urmareste contracararea ambitiilor nucleare iraniene si a impus o serie de sanctiuni impotriva Teheranului, care a refuzat sa renunte la procesul nuclear. O intrebare-cheie va fi daca viitoarea administratie va avea o legatura directa cu Teheranul si la ce nivel. Administratia Bush a fost pe punctul de a institui o prezenta diplomatica la cel mai redus nivel in Iran, insa a decis apoi sa lasa aceasta chestiune in sarcina viitoarei administratii.

Coreea de Nord

Un acord intre sase state si Coreea de Nord pentru ca Phenianul sa renunte la programul nuclear este blocat din cauza refuzului Phenianului de a accepta un protocol de verificare a activitatilor nucleare. Negocierile s-au blocat si din cauza lipsei de vointa a Coreei de Nord de a accepta si alte inspectiii in ceea ce priveste dezarmarea nucleara. Aceasta chestiune ar putea fi una dintre prioritatile lui Clinton in Departamentul de Stat chiar de la inceputul mandatului.

Rusia

Relatiile ruso-americane s-au deteriorat in ultimii ani, in special dupa interventia rusa in Georgia, din luna august. De asemenea, Rusia se opune proiectului scutului american antiracheta in Polonia si Cehia. Obama a spus ca intentioneaza sa se asigure ca acest scut este functional, inainte ca elementele sa fie amplasate, precum si eficient din punct de vedere al costurilor.

Irak

Stabilitatea Irakului si retragerea trupelor americane va constitui o tema importanta pentru Clinton, care a spus ca incheierea conflictului din aceasta zona este "primul pas spre restaurarea suprematiei globale a Statelor Unite".

Afganistan, India si Pakistanul

Imbunatatirea securitatii in Afganistan si trimiterea de intariri va fi o chestiune asupra careia se va lua o decizie destul de rapid. Clinton a sugerat ca un trimis american sa medieze discutii intre liderii afgani si pakistanezi, pentru a-i ajuta sa lupte impotriva talibanilor si al-Qaida. Tensiunile dintre Pakistan si India reprezinta o noua prioritate, in special in urma atacurilor din Bombay din 2008.

Criza economica si comertul

Impactul crizei economice asupra ajutorului strain va fi o alta provocare. Pe planul comercial, cateva acorduri-cheie, inclusiv cu Panama, Columbia, Coreea de Sud, au fost negociate de administratia Bush, insa nu au fost inca aprobate de Congres. Clinton s-ar putea folosi de influenta ei ca sa avanseze aceste acorduri.

China

Hillary Clinton a spus ca relatiile americane cu China vor reprezenta cea mai importanta relatie bilaterala a acestui deceniu si va depune eforturi mai mari decat predecesorul ei in functie pentru a avea cu Beijingul relatii mai stranse.

Principalele declaratii de politica externa ale lui Barack Obama si Hillary Clinton

Barack Obama a surprins cand a ales-o pe fosta sa contracandidata din campania prezidentiala pentru Casa Alba sa devina secretarul de stat al SUA. Reuters prezinta o serie de declaratii si diferente-cheie intre cei doi, din timpul campaniei. Analistii considera ca diferentele au fost accentuate in timpul campaniei si vor fi minimalizate la audierile de marti.

Irak

Obama s-a opus razboiului din Irak inainte de a fi ales in Senatul american si a spus ca va retrage trupele americane in 16 luni de la investire. Hillary Clinton a fost mai reticenta in timpul campaniei fata de un calendar pentru retragerea trupelor americane din Irak. Ea a refuzat sa isi ceara scuze pentru votul sau din Senat, prin care autoriza razboiul, insa a spus ca, daca ar mai putea vota, pozitia sa ar fi alta.

Iran

Barack Obama a spus ca Statele Unite vor trebui sa "se implice intr-o diplomatie directa cu Iranul". El a vorbit despre posibilitatea unor discutii cu liderii iranieni, spunand "imi rezerv dreptul de a fi presedintele american care se va intalni cu oricine, oricand, daca voi considera ca acest lucru va tine America in siguranta". Hillary Clinton a acuzat deschiderea lui Obama fata de o intalnire cu liderii iranieni, spunand ca acest lucru denota naivitate in planul politicii externe.

Ea a amenintat cu "distrugerea" Iranului, daca aceasta tara ar folosi arme nucleare impotriva Israelului. Insa Clinton a vorbit si despre o abordare diplomatica fata de Iran, pe care Statele Unite il acuza ca dezvolta arme nucleare. Richard Holbrooke, unul dintre cei mai importanti consilieri pe politica externa ai lui Bill Clinton, care a mediat acordul din 1995 ce a pus capat conflictului din Bosnia, a sugerat ca ar trebui sa inceapa o serie de contacte americane cu autoritatile iraniene, prin canale private si confidentiale.

Orientul Mijlociu

Barack Obama a calificat prietenia dintre Statele Unite si Israel ca una extrem de solida si a promis sa asigure securitate statului israelian. El a precizat ca va incerca sa indeplineasca obiectivul a doua state - israelian si palestinian. El a subliniat ca eforturile diplomatice ar putea duce la o pozitie mai moderata din partea Siriei, care ar ajuta la stabilizarea regiunii si ar aduce mai multa securitate Israelului.

Duminica, Obama a declarat ca "este important ca Statele Unite sa se angajeze si sa se implice imediat in acest dosar, pentru ca a face politica inseamna sa existe si o a treia parte, in care toata lumea sa aiba incredere".

Hillary Clinton, care este o favorita a lobby-ului proisraelian din Statele Unite, a subliniat, de asemenea, ca este nevoie de pace intre arabi si israelieni. Ea a spus ca fundamentul ar fi un stat palestinian in Fasia Gaza si Cisiordania, in schimbul unei declaratii care sa prevada ca acest conflict este incheiat, recunoasterea dreptului la existenta pentru Israel, sa ofere garantii pentru securitatea israeliana, recunoasterea diplomatica a Israelului si sa se permita normalizarea relatiilor cu statele arabe"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.