Blindatele armatei israeliene, sustinute de avioane, au operat in primele ore ale zilei de azi incursiuni in trei cartiere ale orasului Gaza, in a 18-a zi a operatiunii care s-a soldat deja cu peste 900 de morti, relateaza AFP.

Consiliul de Sercuritate al ONU se va reuni astazi pentru a discuta despre situatia din Fasia Gaza, inainte de plecarea miercuri, in Orientul Mijlociu, a secretarului general, Ban Ki-moon, relateaza NewsIn.

Spre ora locala 00.00 (00.00, ora Romaniei), "tancurile au intrat mai profund in cartierele Tal al-Hawa, cheikh Ajline si Zeitun", de la periferia orasului Gaza, care sunt bombardate si de aviatie, a spus un corespondent AFP. Militantii palestinieni au replicat cu obuze de mortiera.

"A fost cea mai lunga noapte de la declansarea razboiului. Minutele sunt interminabile", a explicat corespondentul, in timp ce blindatele erau stationate la doar 400 de metri de casa sa. Cel putin o persoana a murit in Zeitun, iar in alte cartiere trei persoane au fost ranite in urma unui raid aerian.

Un purtator de cuvant al armatei israeliene a confirmat ca luptele au avut loc in mai multe cartiere. Aviatia a efectuat raiduri nocturne si la Rafah, pentru a distruge tunelurile pentru contrabanda de arme intre Egipt si Fasia Gaza. Potrivit armatei, 60 de tinte au fost lovite luni, dintre care 20 de tuneluri si noua locuri de lansare a rachetelor.

Aripa militara a Hamas, brigazile Ezzedin al-Qassam, a spus ca a distrus doua tancuri israeliene la Zeitun si a ucis un numar nedeterminat de militari in localitatea Khouzaa, dar afirmatiile au fost dezmintite de israelieni. Luni, armata israeliana si-a continuat strategia de incercuire a orasului Gaza, intrand in cartierele Ajilin, Touffah si Zeitun.

Potrivit sefului serviciilor de urgenta din Gaza, 919 palestinieni au fost ucisi de la declansarea ofensivei israeliene, dintre care 277 copii, 97 femei si 92 persoane in varsta. Israelul afirma ca a dat o lovitura grea Hamasului, ucigand mai mult de 550 de militanti si ranind mii. Insa operatiunea nu a dus la oprirea tirurilor cu rachete asupra sudului Israelului, unde circa 30 de rachete au cazut luni, fara sa faca victime. Zece militari si trei civili israelieni au murit de la declansarea operatiunii, la 27 decembrie.

Premierul israelian Ehud Olmert a amenintat luni ca va lovi dur, atat timp cat continua tirurile cu rachete din Fasia Gaza. "Vrem sa punem capat operatiunii cand doua conditii vor fi indeplinite: oprirea atacurilor cu rachete si incheierea reinarmarii Hamas", a spus el.

In Gaza, premierul guvernului islamist, Ismail Haniyeh, a declarat ca Hamasul "se apropie de victorie" si a subliniat ca "Gaza nu va cadea". Potrivit acestuia, Hamas este de asemenea dispus sa "examineze intr-o maniera pozitiva orice initiativa ce ar putea pune capat acestei agresuni".

Pe frontul diplomatic, purtatorul de cuvant al misiunii libiene la ONU a informat ca marti, de la 15.00 GMT (17.00, ora Romaniei), se va reuni Consiliul de Securitate, pentru a discuta despre situatia din Fasia Gaza. Este prima reuniune a acestui organism, de la adoptarea, joi, a rezolutiei 1860 care cere instaurarea unei "incetari a focului, durabila si deplin respectata, care sa duca la o retragere totala a fortelor israeliene" din Fasia Gaza. Rezolutia nu este respectata de beligeranti.

Secretarul general al ONU va incepe miercuri, al Cairo, un turneu in Orientul Mijlociu, mai ales in Egipt, Israel, Cisiordania si Siria.

La Praga, presedintia ceha a UE a spus ca va organiza o conferinta a donatorilor pentru Fasia Gaza, unde situatia este tragica. Un milion de oameni traiesc fara electricitate, 750.000 fara apa, iar spitalele functioneaza pe baza generatoarelor de urgenta, potrivit ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.