Ucraina va duce la bun sfarsit lucrarile de constructie a canalului de navigatie Dunare - Marea Neagra- aceasta a fost declaratia facuta la Odessa de adjunctul ministrului ucrainean al Transporturilor si Comunicatiilor, Pavel Riabikin. Potrivit spuselor sale, "Ucraina are nevoie de o cale navigabila proprie spre Marea Neagra pentru dezvoltarea economiei nationale", transmite Zavtra.

Riabikin a precizat ca, in prezent, se preconizeaza finalizarea primului tronson al canalului, a carui adancime va fi marita de la 5 la 8,5 metri, si va incepe construirea tronsonului doi. In ce priveste reactia negativa din partea Uniunii Europene, in opinia responsabilului ucrainean, un rol decisiv il joaca aici Romania, pentru care canalul constituie un concurent direct.

La cererea Romaniei, Ministerul ucrainean al Mediului a acceptat efectuarea unei noi expertize ecologice a canalului. "Pana in iulie, vom da publicitatii rezultatele si vom pune punct constructiei", declara recent ministrul Pavel Ignatenko. Potrivit aprecierilor sale, "ecologia Dunarii, in contextul realizarii canalului pe de bratul Bistroe, a devenit una dintre cele mai problematice chestiuni din relatiile Ucrainei cu Romania".

Partile au convenit examinarea, la nivel de experti, a situatiei ecologice de-a lungul intregii linii a frontierei romano-ucrainene, care trece pe Dunare, astfel ca in luna septembrie sa fie semnat un acord de colaborare in domeniul mediului inconjurator. Potrivit prognozelor oficiale, pentru 2005 se asteapta ca volumul de marfuri transportat pe canal sa atinga 250.000 de tone, iar daca in 2006 - 2007 va fi realizat si tronsonul doi, acest volum ar putea creste pana la 400.000 de tone.

Asociatia Civic Media a lansat anul trecut o petitie pentru salvarea Deltei Dunarii, www.petitiononline. com/RomDelta, petitie care a strans peste 43.300 de semnaturi din intreaga lume, subliniind astfel opozitia societatii civile fata de initiativa distructiva a Kievului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.