Controversa provocata de posibila existenta a unui plan B, in cazul respingerii Constitutiei Europene de catre francezi, dezvaluie deruta in care au intrat deja liderii Uniunii Europene.

Respingerea textului de catre francezi, la 29 mai, "poate declansa o perioada de confuzie", a afirmat Charles Grant, directorul Centrului pentru Reforma Europeana de la Londra, citat intr-un comentariu al AFP. Grant a lansat totusi un avertisment cu privire la adoptarea unor atitudini negativiste dupa referendumul din Franta. El sustine insa ca ideea potrivit careia francezii si-ar putea schimba opinia pina la sfirsitul anului 2006, termenul prevazut pentru ratificarea Constitutiei, nu este realista. Aceasta idee este agreata de premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, presedintele in exercitiu al UE, care va rosti un discurs, duminica seara, pentru a propune "singura cale posibila": continuarea procesului de ratificare in celelalte tari si organizarea unui nou vot in Franta. "Daca textul va fi adoptat, vom continua, daca va fi respins, vom continua", a precizat deja Juncker. "Tarile care resping textul trebuie sa revina asupra problemei", a adaugat el.

Charles Grant este insa de alta parere. "Chiar daca rezultatul nu va fi extrem de strins, majoritatea guvernelor europene vor avea impresia ca raspunsul negativ oferit de francezi a pus capat Constitutiei", a explicat Grant. Propriul sau plan B are trei puncte: continuarea strategiei comune ca si cum prioritatile politice ale UE nu ar fi fost afectate, aplicarea dispozitiilor ce pot exista si fara Constitutie, cum ar fi crearea unui post de ministru de Externe, precum si organizarea de "mici conferinte interguvernamentale" care sa elaboreze "un minitratat" pentru trasarea unui nou set de reguli de functionare ale UE.

Reforme pentru Europa

Alti analisti citati sint unanim de acord ca Uniunea, ce are in prezent 25 de membri, carora li se vor adauga inca doi dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, nu poate functiona corect cu mecanismele decizionale stabilite prin Tratatul de la Nisa. European Policy Center a creat deja o lista cu 15 dispozitii esentiale care ar fi pierdute daca textul nu ar fi ratificat, de la noua definire a majoritatii calificate la alegerea unui presedinte permanent pentru Consiliul European. Fara reforme, "exista un risc serios pentru conducerea Uniunii, ale carei mecanisme de decizie ar putea fi total blocate", sustin experti occidentali.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.