Premierul Tony Blair a plecat, ieri, spre Roma, prima etapa a unui turneu european destinat in principal pregatirii summit-ului G8 care va avea loc in Marea Britanie, in perioada 6-8 iulie. Dincolo de incercarile lui Blair de a-i convinge pe partenerii sai europeni sa sustina planul de a dubla ajutoarele financiare acordat continentului African, el urmeaza sa "pregateasca terenul" pentru preluarea presedintiei Uniunii Europene, la 1 iulie.
Agenda intalnirii cu omologul sau italian, Silvio Berlusconi, este incarcata si de dosarele "fierbinti" ale Europei: viitorul Uniunii in cazul "NU-ului" francez la referendumul privind ratificarea Constitutiei europene, dar si bugetul comunitar. Primul turneu in strainatate al premierului, de cand a castigat al treilea mandat, este cu atat mai important cu cat, dupa Italia, urmeaza etapele mai grele: Franta, Germania, Rusia si, la final, Statele Unite.

Inainte de a pleca spre Roma, Blair a declarat ca este "hotarat sa negocieze cu succes mentinerea clauzei care permite Londrei recuperarea unei parti din contributia financiara la bugetul Uniunii Europene", prevedere obtinuta de Margaret Thatcher in urma cu 20 de ani. Anul acesta, Marea Britanie urmeaza sa recupereze aproximativ 5,3 miliarde de euro, din bugetul alocat in 2004. In ce priveste pregatirea G8, planul de a ajuta Africa pare sa fie privit cu neincredere de aliatii sai europeni, si nici Washingtonul nu este prea incantat de perspectiva de a dubla ajutoarele financiare catre continentul negru. Apoi, Tony Blair vrea sa-i convinga pe liderii celor mai bogate state ale lumii sa accepte planul de protejare a planetei impotriva incalzirii globale. Sa-i faca sa accepte faptul ca substantele poluante provenite din activitatea producatorilor de energie provoaca incalzirea planetei. Dar si aici are de luptat serios, pentru ca Statele Unite, sub presiunea organizatiilor de lobby din domeniul petrolier, nu sunt dispuse sa accepte o astfel de recunoastere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.