Mai multe tari ar trebui sa se ofere sa primeasca prizonieri de la Guantanamo, pentru a-l ajuta pe presedintele american ales, Barack Obama, sa inchida inchisoarea destinata suspectilor de terorism, a declarat luni un oficial ONU

Circa 225 de prizonieri se mai afla la baza americana din Cuba, simbol al metodelor de interogare dure, care au dus la formularea de acuzatii de tortura la adresa Statelor Unite. Washingtonul a decis eliberarea a 50 dintre prizoniei, insa ei nu se pot intoarce in tarile de origine, din cauza ca risca sa fie torturati. Circa 500 de alti prizonieri au fost eliberati sau transferati altor guverne incepand din 2002, relateaza NewsIN.

Manfred Nowak, raportor special al Consiliului ONU pentru drepturile omului, a declarat ca multe dintre tarile care au criticat pana acum modul in care erau tratati prizonierii de la Guantanamo ar trebui sa accepte acum detinuti, pentru ca Obama sa isi poata respecta promisiunea de a inchide aceasta inchisoare.
El a declarat, pentru postul national de radio austriac, ca majoritatea prizonierilor de la Guantanamo se afla acolo doar pentru ca au fost "la locul nepotrivit, in momentul nepotrivit" si nu au avut nicio legatura cu atentatele de la 11 septembrie din Statele Unite.

Nowak, originar din Austria, a declarat ca intelege lipsa de disponibilitate din partea statelor europene de a primi prizonieri de la Guantanamo, de vreme ce ani de zile Statele Unite au spus ca acestia sunt "cei mai periculosi infractori din lume". Insa el a precizat ca o privire atenta asupra acestor detinuti ar arata ca multi dintre ei sunt nevinovati si nu sunt periculosi. In plus, majoritatea ar fi eligibili din punct de vedere legal pentru primirea de despagubiri, potrivit oficialului ONU.

Londra a spus saptamana trecuta ca Statele Unite au nevoie de ajutor din partea aliatilor pentru a inchide centrul de la Guantanamo, insa a refuzat sa precizeze daca ar fi de acord sa primeasca astfel de persoane.
Portugalia a cerut in decembrie statelor din UE sa primeasca prizonieri de la Guantanamo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.