Dreapta populista din Elvetia a lansat o campanie impotriva extinderii la Bulgaria si Romania a acordurilor cu UE referitoare la libera circulatie a muncitorilor, chestiune ce va fi supusa unui referendum in februarie, relateaza AFP.

Insotit de sloganul "Sa deschidem portile pentru abuzuri? Nu!", afisul Uniunii democratice de centru, UDC, vine dupa cel cu "oile negre", a caror expulzare o cerea cu insistenta. Potrivit NewsIn, elvetienii, care nu sunt membri UE dar au cu Uniunea numeroase acorduri de cooperare, se vor pronunta la 8 februarie aspra prelungirii acordurilor de libera circulatie care le dau dreptul europenilor sa lucreze in teritoriul sau si asupra extinderii acestor acorduri la bulgari si romani.

"Corbii sunt rapace, pasari agresive si hoate, care ameninta existenta altor pasari", a explicat Toni Bruner, presedintele partidului de dreapta populist, antieuropean si xenofob. "In mitologie sunt deseori asociati cu vrajitoarele", a adaugat el, pentru a explica de ce aceste pasari au fost alese pentru a simboliza pretinsele pericole ce ar plana asupra tarii, in cazul unui "da" la 8 februarie.

In opinia UDC, Bulgaria si Romania sunt "doua tari din lumea a treia in cadrul UE, marcate de coruptie si infractionalitate" si a caror emigratie este considerata "enorma".

De ani de zile, UDC, principala forta politica a tarii (29% din voturi la ultimele legislative), s-a specializat in afise controversate ce urmaresc sa provoace teama fata de straini. In 2007, partidul lui Christoph Blocher a condus o campanie in favoare unei legi care sa permita trimiterea infractorilor straini in tara lor de origine. Pe afise puteau fi vazute trei oi albe pe un drapel elvetian, una dintre ele dand un sut unei oi negre in afara spatiului rosu cu cruce alba.

In aceeasi linie, in primavara, UDC a facut campanie pentru inasprirea conditiilor de naturalizare a strainilor, prin afise ce reprezentau maini de culoare care incercau cu aviditate sa prinda un pasaport elvetian.

In opinia specialistului in comunicare Jean-Henri Francfort, afisul cu corbii pare "gentil" comparativ cu proiectele care au "rasuflat" in presa si probabil nu va face valuri.

Pe langa faptul ca aripa sa "economica" este favorabila UE si cere sa se voteze in favoarea liberei circulatii, UDC a revenit in guvern la 12 decembrie si reprezentantul sau trebuie deci sa apere pozitia oficiala.

"Poate ca UDC nu isi mai permite excese", a spus expertul, recunoscand totusi ca acest stil de afis care aminteste de "anii negri ai nazismului a dovedit ca poate avea impact".

Pentru politologul Pascal Sviarini, folosirea de catre UDC a corbilor permite un joc al simbolurilor - corbul este legat de moarte - dar evitand ca partidul sa fie acuzat de rasism. "Poate se incearca o menajare a unei parti a electoratului, care nu este xenofoba si care nu a agreat campania cu oile", a precizat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.