Patru persoane si-au pierdut viata si mai multe au fost ranite in urma unei serii de cutremure produse duminica dimineata in provincia indoneziana Papua, au anuntat surse oficiale si posturile locale de televiziune, citate de Reuters.

Cutremurul initial a avut loc la ora locala 4.43 (sambata, 21.43, ora Romaniei), la o adancime de zece kilometri, la circa 135 de kilometri de Manokwari, a precizat agentia indoneziana de meteorologie si geofizica, citata de NewsIn. Potrivit centrului american USGS, seismul s-a produs la o adancime de 35 de kilometri si la o distanta de 150 de kilometri de Manokwari, iar magnitudinea de moment a cutremurului a fost de 7,6 grade. Acesta a fost urmat de mai multe replici, potrivit unui oficial.

O replica avand magnitudinea de moment de 7,3 grade a zguduit duminica dimineata provincia indoneziana Papua. Replica puternica, ce s-a produs la ora locala 7.33, urmeaza unei serii de alte patru replici care avut loc dupa cutremurul initial, dar a caror magnitudine a depasit cu putin 5 grade. Aceasta replica puternica a fost urmata de alte patru cu magnitudinea de moment cuprinsa intre 5,1 si 5,4 grade.
Un purtator de cuvant al centrului de management al dezastrelor, Priyadi Kardono, a declarat ca Ministerul Sanatatii a confirmat ca patru persoane si-au pierdut viata in urma seismelor. Potrivit Metro TV, alte sase persoane a fost internate. De asemenea, mai multe cladiri au fost daramate sau avariate, iar alimentarea cu curent electric a regiunii a fost suspendata.

Hotelul Mutiara din Manokwari a fost avariat, iar una dintre cele trei cladiri ale sale a fost complet distrusa, a precizat Kardono.

Echipele de salvare cautau duminica oameni prinsi inca sub daramaturi, iar sute de persoane au primit ingrijiri medicale pentru rani usoare pe un teren de fotbal, potrivit postului de radio Elshinta.

Un complex de gaz natural lichefiat din apropiere, apartinand British Petroleum (BP), nu a fost afectat, a declarat un purtator de cuvant al companiei. "Nu exista niciun impact semnificativ, numai o fisura in cladirea de birouri. Lucrarile continua", a dat asigurari Nico Kanter, purtator de cuvant al BP, adaugand ca muncitorii au simtit seismul.

Proiectul Tangguh include o facilitate operationala in golful Bituni, aflat la circa 100 de kilometri sud de Manokwari, si birouri in Babo, Sorong, Manokwaro, Bintuni si Fak Fak, potrivit site-ului sau.

Manokwari, o localitate cu circa 161.000 de locuitori, se afla intr-o zona izolata si slab populata din Papua, care atrage insa numerosi turisti, datorita peisajelor uimitoare. Provincia Papua, aflata in jumatatea vestica a insulei Noua Guineea, are o populatie de mai putin de trei milioane de locuitori, din totalul de 226 de milioane ai Indoneziei.

Seismul a provocat un tsunami de mici dimensiuni care a ajuns pana pe coasta Japoniei, fara a provoca, insa, pagube, a anuntat Agentia Meteorologica japoneza. Autoritatile indoneziene au emis o alerta de tsunami pentru Papua dupa cutremur, dar aceasta a fost ridicata la scurt timp dupa aceea.

Indonezia a fost tara cel mai dur incercata dupa producerea valului urias din decembrie 2004, format dupa un cutremur foarte puternic. In tsunami au murit peste 200.000 de oameni in 11 tari din Asia, dintre care peste 168.000 numai in provincia indoneziana Aceh.

Aflat la intersectia a trei placi tectonice - Eurasiatica, Indo-Australiana si Pacifica - in arhipelagul indonezian se produc aproape zilnic cutremure.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.