Ucraina traverseaza o perioada grea, marcata de disensiuni la guvernare, criza economica si conflictul gazelor cu Moscova, ceea ce risca sa o impinga spre un regim autoritar, chiar catre o sciziune, la numai patru ani dupa Revolutia Portocalie, considera experti citati de AFP.

"Posibilitatea instaurarii unui regim autoritar in Ucraina exista", considera sociologul Irina Bekeskina, de la Fundatia Initiativelor Democratice de la Kiev.

Presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko, considerati prooccidentali, au ajuns la guvernare in urma Revolutiei Portocalii, la sfarsitul anului 2004, revolutie care a inscris fosta republica sovietica pe harta politica a Europei.

Dar sperantele pentru o viata mai buna si privind aderarea la UE au lasat loc unei deziluzii accentuate, noteaza NewsIn.

Crizele politice care s-au succedat in ultimii patru ani si lipsa reformelor promise au dezamagit populatia, fara a avea, insa, un impact imediat asupra economiei, care a inregistrat o crestere anuala de peste 7% din anul 2000. Insa intensificarea crizei economice mondiale incepand din luna septembrie a dat o lovitura grea Ucrainei, al carei Produs Intern Brut (PIB) a scazut cu 14,4%, iar productia industriala cu 28,6%.

Deprecierea puternica a monedei nationale - cu peste 80% in decurs de trei luni, fata de dolar - a reprezentat cel mai puternic soc pentru populatie, care a luat multe credite in dolari. Iar liderii nationali sunt atat de prinsi in lupta lor pentru influenta incat nu au putut reactiona eficient in fata noilor provocari. "Turbulentele politice au devenit un factor major, care ne-a impiedicat sa fim pregatiti pentru criza economica", a explicat Volodimir Fesenko, directorul Centrului de studii politice Penta, de la Kiev.

Noul razboi al gazului cu Rusia, care a inchis robinetele pentru Kiev joi, dupa esecul negocierilor, nu a facut decat sa confirme pentru multi din Ucraina neputinta liderilor nationali si ar putea pregati terenul pentru sustinatorii unei "maini de fier", care sa readuca ordinea in tara. "Cererea pentru o mana de fier s-a consolidat pe fondul crizei economice", subliniaza Fesenko.

Insa Ucraina nu va prelua, probabil, pur si simplu scenariul rus, in care Vladimir Putin a fost ales la presedintie in 2000, in urma dezamagirii generale generate de guvernarea tumultoasa a democratului Boris Eltin, ci "isi va cauta propria sa cale", considera Bekeskina. "Regimul autoritar din Rusia a putut fi implementat pentru ca toata lumea se saturase de slabiciunea liderilor anteriori si pentru ca Putin era perceput ca o alternativa la haos. Dar Ucraina nu este Rusia, dupa Revolutia Portocalie este mai rezistenta in fata autoritarismului", subliniaza ea.

De asemenea, diviziunea dintre vestul nationalist si estul si sudul rusofil ar putea, in lipsa unui lider national care sa se poata baza pe sprijinul populatiei in ansamblu, "salva" tara de la o eventuala dictatura", considera sociologul, un punct de vedere impartasit de multi experti.

Pe de alta parte, Fesenko se teme ca aceasta diviziune ar putea antrena o scindare a Ucrainei, in conditiile in care se apropie noi alegeri prezidentiale (la sfarsitul anului 2009 sau inceputul anului 2010). Cei mai bine plasati candidati par sa fie premierul Iulia Timosenko, sustinuta de prooccidentali si creditata cu circa 16% din intentiile de vot, si liderul prorus de opozitie Viktor Ianukovici (circa 20% din intentiile de vot). Daca perdantul va refuza sa recunoasca victoria rivalului sau - ceea ce nu este imposibil - "tara risca sa se scindeze in doua", a avertizat analistul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.