Presedintele Nicolas Sarkozy va merge luni si marti in Orientul Mijlociu pentru a incerca sa gaseasca o solutie la conflictul dintre Ierusalim si Hamas, la zece zile dupa lansarea operatiunii aeriene asupra Fasiei Gaza, completata sambata de o ofensiva terestra condamnata de Franta, relateaza AFP.

Intrarea trupelor israeliene in Gaza "nu schimba cu nimic programul" presedintelui francez, au anuntat sambata oficiali de la Palatul Elysée, potrivit NewsIn.

"Calatoria se va desfasura" cum a fost prevazut, a repetat presedintia franceza duminica, dupa ce cu o zi inainte, Ministerul de Externe califica ofensiva terestra israeliana drept o "escalada militara periculoasa" care "complica eforturile comunitatii internationale".

Presedintele francez isi anuntase initiativa in mesajul de An Nou, adresat francezilor la 31 decembrie, spunand ca va merge in Orientul Mijlociu "incepand de luni, deoarece cautarea peste tot a pacii reprezinta vocatia Frantei".

In cursul acestui turneu cu program foarte incarcat, Sarkozy se va deplasa in patru tari si in Cisiordania. Luni, el va participa la un dejun, la Sharm-el-Sheik, in sudul Egiptului, cu Hosni Mubarak, presedintele egiptean, alaturi de care coprezideaza Uniunea pentru Mediterana, dupa care se va intalni cu presedintele palestinian Mahmud Abbas la Ramallah, urmand sa participe apoi la o cina de lucru la Ierusalim, impreuna cu premierul israelian Ehud Olmert. Marti, Sarkozy il va intalni pe seful de stat sirian Bachar al-Assad la Damasc, iar apoi pe cel libanez, Michel Sleiman, la Beirut. Presedintele francez se va intalni cu soldatii francezi din cadrul FINUL, desfasurati in sudul Libanului.

Nicolas Sarkozy, care a cedat presedintia UE Cehiei la 1 ianuarie, le-a propus cehilor sa-l insoteasca in Orientul Mijlociu. Acestia insa au preferat sa-l trimita in regiune pe ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg, alaturi de omologul sau suedez Carl Bildt si cel francez Bernard Kouchner si de comisarul european pentru relatii internationale Benita Ferrero-Waldner. Delegatia se va intalni cu Sarkozy la Ramallah.

In situatia actuala, "nu se poate sa nu facem nimic, dar este, in acelasi timp, foarte complicat", a declarat un apropiat al presedintelui francez. "Nu se poate discuta cu Hamas. A face acest lucru ar insemna siminuarea influentei Autoritatii palestiniene", a adaugat el. "Iranul este cel care detine cheia. Exista o grupare la Teheran care determina (Hamas - n.red.) sa bombardeze Israelul", a precizat aceeasi sursa.
Hamas este inscrisa pe lista organizatiilor teroriste a UE.

"Suntem foarte fericiti ca presedintele Nicolas Sarkozy, un prieten al Israelului, vine sa constate personal care este situatia dramatica in care traieste o treime din populatia tarii noastre", a declarat duminica purtatorul de cuvant al Guvernului israelian, Avi Pazner. El a subliniat ca Hamas este "recunoscuta de Franta drept o grupare terorista".

Potrivit bilantului serviciilor de urgenta palestiniene de duminica dimineata, 485 de palestinieni au fost omorati de la inceputul ofensivei israeliene, la 27 decembrie. Un prim bilant oficial israelian arata ca 30 de soldati ai Ierusalimului au fost raniti pana in prezent in operatiunea terestra lansata sambata.

Presedintele Sarkozy, considerat un prieten al Israelului, dar care se declara, in acelasi timp, si prietenul palestinienilor, a desfasurat o activitate diplomatica intensa pentru a ajunge la un armistitiu, care a fost insa refuzat de Israel si Hamas. Ierusalimul a declarat ca nu va incheia un armistitiu pana ce isi va indeplini obiectivele.

Sarkozy a avut mai multe discutii telefonice, printre altii cu Mubarak si Abbas, si i-a primit la Paris pe Saad Hariri, seful majoritatii parlamentare libaneze, si pe Tzipi Livni, seful diplomatiei israeliene, potrivit careia Franta ar putea "face ceva" pentru a ajuta la rezolvarea situatiei actuale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.