Vaticanul a anuntat ca nu va mai adopta automat legile italiene, o decizie care a deranjat Roma, unde sunt dezbatute in prezent proiecte controversate sociale si etice, precum comercializarea in farmacii a pilulei care produce avortul sau eutanasie.

Potrivit NewsIn, care citeaza AFP, legile italiene constituiau pana in prezent principalele surse ale legislatiei Vaticanului si intrau automat in vigoare in statul papal, cu exceptia celor considerate "incompatibile radical" cu valorile catolice, spre exemplu cele privind divortul si avortul.

In baza unei masuri adoptate de papa Benedict al XVI-lea in octombrie, legile italiene reprezinta incepand cu 1 ianuarie numai norme supletive in Vatican, care se va inspira in special din dreptul canonic, a explicat miercuri, in ziarul Osservatore romano, Jose Maria Serrano Ruiz, presedintele Curtii de Apel a Vaticanului.

Serrano justifica aceasta modificare prin "numarul exorbitant de norme adoptate in Italia", "caracterul schimbator al legislatiei civile italiene" si faptul ca unele "legi intra prea des in conflict cu principiile Bisericii".

Decizia intervine pe fondul dezbaterilor din Italia privind diferite probleme etice si sociale, precum pilula care produce avortul sau dreptul de a muri, ceea ce a determinat Biserica sa reaminteasca principiile sale.

Hotararea a fost primita cu rezerve de membrii Guvernului de dreapta al lui Silvio Berlusconi, care este de obicei apropiat pozitiilor conservatoare ale Vaticanului in chestiunile sociale.

"Sper ca vor reveni asupra deciziei lor. Sincer, Guvernul nu a luat pana in prezent nicio masura care sa contrazica valorile Bisericii", a reactionat in cotidianul Corriere della Sera Roberto Calderoli, ministrul simplificarii legislative.

"Este o chestiune de bun simt (...), este vorba numai de rationalizarea sistemului in vigoare", a subliniat, la randul sau, directorul ziarului Vaticanului, Giovanni Maria Vian.

Relatiile dintre Italia si statul papal sunt guvernate din 1929 printr-un concordat inclus in acordurile de la Latran, semnate de papa Pius al XI-lea si de Mussolini.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.