Un seism de proportii, provocat de activitatea faliei descoperite in anul 1999 care taie in doua orasul Los Angeles, ar putea devasta metropola californiana, cea de-a doua ca marime din SUA (noua milioane de locuitori), provocand moartea a circa 18.000 de persoane, spun seismologii americani.

Studierea de catre specialisti a activitatii faliei de la Puente Hills, prin 18 simulari diferite pe calculator, i-a determinat pe acestia sa avertizeze ca potentiale seisme ce ar putea avea loc intr-o zona urbana cu o asemenea densitate demografica ar putea fi catastrofale, mai ales daca s-ar produce in timpul zilei. in acest sens, este citat geofizicianul Ned Field, participant la cercetarile virtuale, care, la o conferinta de presa, a precizat ca falia californiana s-a miscat deja de patru ori in intervalul de 11.000 de ani, provocand cutremure cu magnitudini intre 7,2 si 7,5 grade pe scara Richter.

"Pierderile materiale s-ar ridica la sume cuprinse intre 82 de miliarde de dolari si 252 de miliarde si numarul mortilor ar fi intre 3.000 si 18.000", a estimat expertul american. La randul sau, directorul centrului seismic din California de Sud, Tom Jordan, a estimat ca, in cazul unui cutremur puternic, s-ar inregistra intre 60.000 si 260.000 de raniti si intre 142.000 si 735.000 de persoane ar trebui evacuate din Los Angeles. California de Sud este traversata de mai multe falii geologice, dintre care cea mai celebra este cea de la San Andreas.

Specialistii evalueaza la 70 din 100 sansele ca in urmatorii 30 de ani sa se produca un seism cu magnitudine mare de-a lungul acestei falii. In anul 1994, un seism cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter a provocat moartea a 37 de persoane si pagube de 40 de miliarde de dolari in cartierul rezidential San Fernando, din nord-vestul orasului Los Angeles. O rupere a faliei de la Puente Hills este insa rara, intervenind cam o data la 3.000 de ani, afirma expertii. De altfel, dupa cum remarca geofizicianul Ned Field, locuitorii din Los Angeles sunt mai predispusi sa-si piarda viata in urma unei crize cardiace sau a unui accident de masina decat in cazul unui cutremur de pamant.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.