La 1 ianuarie, insula caraibiana sarbatoreste jumatate de secol de la revolutia comunista si tot atatia ani de rivalitate cu SUA. Dupa cinci decenii de embargo american si colaps economic, unul dintre ultimele bastioane comuniste ale lumii, Cuba, se afla in fata unor reforme structurale.

In timpul presedintiei sale, incepute exact acum 50 de ani, Fidel Castro a expropriat companiile straine, si-a aruncat in inchisoare adversarii politici, si a trimis in exil cateva milioane de cubanezi.

Totusi, el a realizat si reforme istorice, facand mari progrese in domeniile sanatatii si educatiei, care au ridicat tara insulara la nivelul statelor occidentale, din acest punct de vedere. Pe parcursul a cinci decenii, cei 11 milioane de cubanezi s-au confruntat cu embargoul american, cu colapsul economic care a urmat destramarii URSS in 1991 si, mai recent, cu retragerea lui Fidel Castro, dupa ce acesta s-a imbolnavit grav in iulie 2006.

In 2008, Cuba a fost lovita de trei uragane ce au cauzat pagube de 10 miliarde de dolari, echivalentul a 20% din PIB-ul Cubei.Dupa ce a tinut piept la nu mai putin de 10 presedinti ai SUA, Fidel Castro a devenit in prezent un model pentru o noua generatie de lideri de stanga din America Latina, intre care presedintele venezuelean Hugo Chavez si cel bolivian, Evo Morales. Ambii vor participa la festivitatile ce vor avea loc pe 1 ianuarie la Santiago de Cuba, fostul centru al insurectiei lui Castro.

Drama geopolitica

Revolutia comunista inceputa de Fidel Castro acum 50 de ani a alimentat una dintre cele mai indelungate si mai marcante drame geopolitice, aceea a rivalitatii dintre Cuba si SUA, considera analistii americani. „Ar fi extrem de naiv sa credem ca bunele intentii ale unei persoane inteligente ar putea schimba ceea ce a fost creat de-a lungul a mai multor secole de interese si lacomie“, a scris Castro dupa alegerile din 4 noiembrie din SUA care l-au adus la Casa Alba pe Barack Obama. Cubanezii spera intr-un dezghet al relatiilor americano-cubaneze.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.