In timpul presedintiei sale, incepute exact acum 50 de ani, Fidel Castro a expropriat companiile straine, si-a aruncat in inchisoare adversarii politici, si a trimis in exil cateva milioane de cubanezi.

Totusi, el a realizat si reforme istorice, facand mari progrese in domeniile sanatatii si educatiei, care au ridicat tara insulara la nivelul statelor occidentale, din acest punct de vedere. Pe parcursul a cinci decenii, cei 11 milioane de cubanezi s-au confruntat cu embargoul american, cu colapsul economic care a urmat destramarii URSS in 1991 si, mai recent, cu retragerea lui Fidel Castro, dupa ce acesta s-a imbolnavit grav in iulie 2006.

In 2008, Cuba a fost lovita de trei uragane ce au cauzat pagube de 10 miliarde de dolari, echivalentul a 20% din PIB-ul Cubei.Dupa ce a tinut piept la nu mai putin de 10 presedinti ai SUA, Fidel Castro a devenit in prezent un model pentru o noua generatie de lideri de stanga din America Latina, intre care presedintele venezuelean Hugo Chavez si cel bolivian, Evo Morales. Ambii vor participa la festivitatile ce vor avea loc pe 1 ianuarie la Santiago de Cuba, fostul centru al insurectiei lui Castro.

Drama geopolitica

Revolutia comunista inceputa de Fidel Castro acum 50 de ani a alimentat una dintre cele mai indelungate si mai marcante drame geopolitice, aceea a rivalitatii dintre Cuba si SUA, considera analistii americani. „Ar fi extrem de naiv sa credem ca bunele intentii ale unei persoane inteligente ar putea schimba ceea ce a fost creat de-a lungul a mai multor secole de interese si lacomie“, a scris Castro dupa alegerile din 4 noiembrie din SUA care l-au adus la Casa Alba pe Barack Obama. Cubanezii spera intr-un dezghet al relatiilor americano-cubaneze.