Agentia Centrala de Informatii americana (CIA) a organizat saptamana aceasta un exercitiu secret, pentru a-si antrena specialistii in vederea unui potential asalt terorist electronic prin surprindere, cu un efect devastator, similar cu cel al atentatelor de la 11 septembrie 2001, informeaza AP.

Exercitiul de trei zile care a luat sfarsit ieri a fost botezat "Silent Horizon" (Orizont Silentios) si a fost menit sa testeze abilitatile guvernului american si ale industriei de a raspunde unui cyber-atac de mai multe luni, care ar provoca disfunctionalitati grave Internetului.

"Jocul" de-a razboiul pe Internet, pus la punct de Departamentul Operatiuni al Agentiei, a simulat un potential atac electronic instrumentat de o alianta fictiva a organizatiilor antiamericane, inclusiv de hackerii antiglobalizare, iar actiunea a fost plasata in jurul anului 2010. Aproximativ 75 de specialisti, majoritatea din cadrul CIA, au intrat, cu randul, pe "campul de lupta", in sali de conferinte ticsite cu cele mai performante computere si tehnologii si au incercat, timp de trei zile, sa contracareze si sa limiteze efectele unor inchipuite cyber-atacuri asupra guvernului si economiei SUA.

Ultimele rapoarte furnizate de serviciile secrete autoritatilor de la Washington arata ca printre amenintarile principale la adresa sigurantei nationale americane in urmatorii 15 ani se numara atat cyber-terorismul, cat si atentatele combinate, fizice si electronice. Pe primele locuri se afla atacurile cu bomba, cele radioactive si cele cu arme biologice, dar "atentatele" electronice de proportii sunt din ce in ce mai posibile, avand in vedere progresul tehnologic. FBI a avertizat ca organizatiile teroriste recruteaza specialisti in computere, dar a adaugat ca majoritatea hackerilor "nu au resursele sau motivatia sa atace infrastructurile informationale ale SUA".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.