Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, presedintele in exericitiu al Uniunii Europene, sustine, intr-o declaratie neasteptata, ca Franta si Olanda ar trebui sa repete referendumul asupra Constitutiei europene, in cazul unui esec pe 29 mai si respectiv 1 iunie si avertizeaza asupra repercusiunilor "catastrofale" ale unui vot negativ. Noile membre ale Uniunii Europene sunt si ele ingrijorate de perspectivele respingerii tratatului constitutional, aratand ca un vot negativ echivaleaza cu dezaprobarea extinderii Uniunii spre est.

"Tarile care spun "nu" trebuie sa isi puna din nou aceasta intrebare. Si daca nu reusim sa gasim raspunsul potrivit, Constitutia nu va intra in vigoare", a declarat Juncker, intr-un interviu acordat cotidianului belgian "Le Soir". Comentariul sau reflecta pesimismul liderilor europeni in legatura cu rezultatul consultarilor populare din Olanda si Franta. Ieri, cu trei zile inainte de controversatul referendum, sondajele indicau ca 54% dintre francezi resping Constitutia.

Juncker cheama celelalte tari europene sa continue eforturile de ratificare a documentului, indiferent de rezultatul voturilor din Franta si Olanda. Pana acum, guvernele francez si belgian au respins ideea organizarii unui nou scrutin, daca adversarii Constitutiei vor avea castig de cauza.

Votul negativ - catastrofa Europei

In acelasi interviu, Juncker avertizeaza, intr-un efort disperat de a salva Constitutia, ca un vot negativ al francezilor va fi "catastrofal" pentru intreaga lume. Premierul luxemburghez a afirmat ca un rezultat negativ va afecta investitiile straine la nivelul Uniunii si ca nu se pune problema renegocierii tratatului. "Un NU duminica inseamna o catastrofa pentru Franta, pentru Chirac si pentru intreaga lume", a spus Juncker, aratand ca oamenii de afaceri straini nu vor mai intelege incotro se indreapta UE.

Marea Britanie nu se asteapta la o rasturnare de situatie spectaculoasa in Franta. Lordul Kinnock, fost comisar european, a spus ieri, citat de cotidianul "The Guardian", ca este aproape sigur ca Marea Britanie nu va organiza prea curand un referendum asupra Constitutiei, atata timp cat Franta o respinge. "Daca nu avem un tratat, nu are sens sa organizam un referendum", a spus laburistul Kinnock.

Parisul fierbe, cu trei zile inaintea referendumului

Presedintele Jacques Chirac, a carui cariera politica ar fi serios afectata de un vot negativ, urma sa se adreseze ieri francezilor, intr-un ultim efort de a salva situatia. Miercuri, premierul francez Jean-Pierre Raffarin a avertizat ca respingerea Constitutiei i-ar putea descuraja pe investitorii straini si ar aduce prejudicii importante economiei. "Cei care spun ca va fi o revolutie, ceva cumplit, mint. Adevaratele probleme nu vor aparea imediat, ci pe termen lung", a comentat la randul sau, Claude Bebear, un influent om de afaceri din Franta. "Nu va fi sfarsitul lumii, dar Europa va pierde 10 ani, poate chiar mai mult", a apreciat Bebear, citat de Financial Times.

Ingrijorare si in estul Uniunii Europene

Nelinistea a pus stapanire si peste noile state membre ale UE, care sunt favorabile Constitutiei europene si nu doresc sa suporte consecintele respingerii Tratatului constitutional de catre Franta, care ar insemna si o dezaprobare a extinderii Uniunii spre est.

"Daca francezii resping Constitutia UE, noi vom suporta efectele", a atras atentia premierul polonez Marek Belka. "A aparut o fobie a extinderii", comenta cotidianul ceh Hospodarske Noviny. Ministrul leton de Externe, Artis Pabriks, aprecia de curand: "Se pare ca unii oameni au inceput sa se teama de Europa, de progresul si de vitalitatea pe care le aducem".Premierul polonez Marek Belka este convins ca un "nu" spus de Franta va insemna "mai putina solidaritate, mai putine fonduri europene".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.