Iranul si trio-ul european (Germania, Franta si Marea Britanie) au cazut de acord asupra a inca doua luni de negocieri pentru a ajunge la un acord permanent privind ambitiile nucleare ale Teheranului.

Oficialii iranieni au fost de acord miercuri, la Geneva, sa amine reluarea programului lor nuclear, timp in care europenii urmeaza sa pregateasca o oferta convingatoare pentru a determina Teheranul sa renunte definitiv la acesta. O solutie agreata de catre ambele parti este putin probabila, dar aminarea evita pentru moment o actiune imediata din partea SUA si UE. Acestea amenintasera anterior ca se vor adresa Consiliului de Securitate, pentru a cere sanctiuni internationale imediate, daca Iranul isi reia activitatile de imbogatire a uraniului. Noul termen va "expira" dupa alegerile prezidentiale de luna viitoare, din Iran.

Intre cele trei state care negociaza cu Iranul: Germania, Franta si Marea Britanie, exista diferende pronuntate in privinta tratamentului care ar trebui aplicat regimului de la Teheran daca incercarile de incheiere a unui acord esueaza, iar Iranul isi reia proiectele nucleare.

In timp ce Marea Britanie urmeaza politica SUA, afirmind ca Iranului ar trebui sa-i fie aplicate sanctiuni in acest caz, Germania pare prea putin dispusa sa sustina aceasta abordare, in timp ce pozitia Frantei se situeaza intre cele doua. Trioul a inceput convorbirile cu Teheranul in noiembrie anul trecut, cind acesta a anuntat reluarea activitatilor nucleare, dar nu a reusit pina acum sa gaseasca o solutie acceptabila bilateral. Iranul refuza sa-si inghete definitiv programul, sub motiv ca acesta are scopuri exclusiv civile, pasnice. Negociatorul-sef al Iranului, Hassan Rohani, a declarat joi ca si acordul acesta temporar ar putea fi anulat in cazul in care conducerea de la Teheran (in speta ayatollahul suprem, Ali Khamenei) se va opune termenilor lui.

UE cauta solutii pasnice

Spre deosebire de SUA, care au plasat Iranul pe "axa raului" si au afirmat in repetate rinduri ca nu trebuie sa i se permita dezvoltarea de arme nucleare, UE a fost mult mai concilianta, oferind Teheranului stimulente economice si politice pentru a determina regimul de acolo sa isi mentina inghetat programul de imbogatire a uraniului. Noile negocieri cu Iranul au loc pe fondul dezbaterilor de la ONU, in cadrul carora 180 de state incearca sa ajunga la un acord asupra consolidarii Tratatului de non-proliferare nucleara, principalele obstacole in calea acestuia fiind considerate actiunile Coreei de Nord si Iranului.

Americanii dau cale libera Iranului catre OMC

La o zi dupa acordul dintre Iran si Uniunea Europeana, Organizatia Mondiala a Comertului a decis sa inceapa convorbirile cu Teheranul in vederea acceptarii acestuia ca membru, dupa ce Statele Unite au renuntat la veto-ul lor in acest sens. Statele Unite ale Americii isi mentin de zece ani opozitia fata de acceptarea Iranului in Organizatia Mondiala a Comertului, dar au anuntat in luna martie a acestui an ca vor renunta la veto pentru a sprijini negocierile UE-Iran. Pentru a obtine statutul de membru de facto, Iranul ar mai putea avea insa de asteptat mult timp de acum inainte. Rusia inca negociaza, dupa 10 ani de convorbiri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.