Israelul incerca, astazi, in a patra zi a ofensivei impotriva Fasiei Gaza, sa nu-si dezvaluie planurile privind Hamas, pentru a pastra o marja de manevra cat mai larga atat pe campul de lupta, cat si pe scena diplomatica.

Potrivit NewsIn, inca de la inceputul operatiunii se pare ca oficialilor li s-a ordonat sa fie rezervati in declaratii, constrastand cu volubilitatea lor in timpul razboiului cu Liban din vara anului 2006. In plus, intentiile Israelului par, in mod deliberat, vagi.

"Nimeni nu vorbeste fara permisiunea lui Ehud Barack", ministrul apararii, a comentat Ayala Hasson, corespondent politic la postul public de televiziune. "Totul face parte din planul care a permis luarea prin surprindere a Hamas", a adaugat ea.

Principala necunoscuta este daca armata va lansa sau nu o ofensiva terestra. Premierul Ehud Olmert s-a multumit marti sa mentioneze "mai multe faze" ale operatiunilor israeliene, dintre care prima a fost lansata sambata, cand gruparea islamista a fost luata pe nepregatite. Nici Barak, care se distinge clar ca dirijorul ofensivei israeliene, nu a fost mai explicit marti. "Armata concentreaza trupe in apropiere de Fasia Gaza, dar nu vreau sa dau detalii despre ce intentionam sa facem", a declarat Ehud Barak la Ashkelon, in sudul Israelului. "Vom actiona prin toate mijloacele pe care le avem la dispozitie pentru a restabili linistea", a adaugat el.

La fel de enigmatic, ministrul infrastructurilor Benyamin Ben Eliezer a "dezvaluit" ca Israelul si-a fixat o "serie de obiective" si ca nu intentioneaza sa "dea inapoi, sa inceteze luptele" pana ce acestea vor fi atinse. In plus, el a precizat ca exista o "diferenta intre Hamas de sambata si cel de astazi (marti - n.red.)" si ca deosebirea va fi si mai mare "intre Hamas de astazi (marti - n.red.) si cel de peste patru saptamani". El a sugerat totusi ca intentiile israeliene sunt de a distruge atat "capacitatea militara si guvernamentala a Hamas, cat si moralul sau". Pe plan diplomatic, Ben Eliezer a declarat ca Israelul nu intentioneaza in acest stadiu sa raspunda afirmativ apelurilor pentru incetarea focului, in mod special celor lansate de ONU.

Pe de alta parte, o purtatoare de cuvant militara a declarat ca "fortele terestre israeliene sunt pregatite sa actioneze impotriva Hamas in Fasia Gaza", insa nu a precizat momentul ales pentru o astfel de operatiune. "Acesta optiune exista. Ea poate fi pusa in aplicare, dar deocamdata atacam numai aerian si maritim", a adaugat ea.

Cel mai explicit, insa nu neaparat si cel mai reprezentativ dintre ministrii israelieni, Haim Ramon, numarul doi din Guvernul de la Ierusalim, a afirmat luni ca "scopul operatiunii este de a inlatura regimul Hamas". "Vom inceta focul imediat ce cineva va prelua responsabilitatea acestui Guvern (din Gaza - n.red.), oricine in afara de Hamas", a declarat Ramon, fara sa explice cum ar putea fi realizata aceasta schimbare de regim in regiune.

Pastrarea secretului cu privire la planurile Israelului este un lucru bun, considera generalul in rezerva Yaakov Amidror, care se intreaba totusi daca Ierusalimul dispune intr-adevar de carti bune. "Atacurile aeriene nu vor fi de ajuns, daca vrem sa distrugem capacitatea militara a Hamas. Guvernul greseste", a afirmat fostul sef al departamentului de cercetare din Statul Major.

"Armata trebuie sa intre in Gaza pe cale terestra, sa se instaleze in regiune pentru a impiedica Hamas sa-si reconstruiasca arsenalul. Este singura posibilitate pentru ca tirurile cu rachete sa nu reinceapa la doua luni dupa incheierea ofensivei actuale", a conchis Amidror.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.