Ambasadorul israelian Oren David a cerut marti comunitatii internationale, inclusiv Romanei, sa sustina si sa sprijine Israelul in lupta sa pentru apararea cetatenilor de atacurile din Fasia Gaza si impotriva organizatiei "fanatice si teroriste" Hamas.

"In iunie 2007, la doi ani dupa ce Israelul evacuase Fasia Gaza, Hamas a intervenit in forta pentru a prelua controlul. Hamas este o organizatie musulmana terorista, fanatica si radicala, sprijinita de Iran si Siria si se opune pacii cu Israel si coexistentei cu statul nostru", a declarat ambasadorul Israelului la Bucuresti, Oren David, potrivit NewsIn.

Diplomatul israelian a pledat cauza interventiei militare din Gaza careia multe state europene i se opun condamnand violentele si cerand incetarea lor. "De cand Hamas a preluat controlul Fasiei Gaza prin violenta, viata cetatenilor israelieni a fost un iad, fiind supusi la bombardamente si violente continue, care au afectat peste jumatate de milion de israelieni", a spus David.

"In cele din urma, nu am avut alta optiune, decat cea de a incerca sa slabim capabilitatile militare ale Hamas pentru a ne apara poporul. Subliniez ca vizam numai obiective militare, incercand sa evitam victimele civile. Razboiul nostru nu este impotriva populatiei civile, ci impotriva Hamas, a carui putere vrem sa o diminuam", a punctat David.

Ambasadorul a mai explicat ca, in paralel cu actiunile militare, Israelul isi doreste continuarea negocierilor pentru incetarea conflictului si ramane angajat in procesul de obtinere a pacii in teritoriile palestiniene, dupa principiul "doua state pentru doua popoare". De asemenea, oficialul a spus ca statul sau cere comunitatii internationale, inclusiv Romaniei, sa sustina si sa sprijine Israelul in lupta sa pentru apararea poporului si impotriva organizatiei fanatice si teroriste Hamas.

Intrebat daca Romania, care are relatii bune cu Israelul, ar putea interveni pentru incetarea violentelor - asa cum sugerase luni ambasadorul palestinian la Bucuresti, Ahmed Majdalani -, Oren David a respins voalat aceasta varianta, punctand ca Hamas este cel care trebuie sa isi schimbe comportamentul.

"Sigur, avem relatii excelente cu Romania, care ne-a fost intotdeauna un bun aliat. Romania este o tara democratica si membra a UE, iar UE, reprezentata in Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, a cerut Hamasului sa respecte trei conditii: recunoasterea Israelului, incetarea violentelor si respectarea acordurilor existente intre Israel si Autoritatea Palestiniana. In schimb, Hamasul a lansat un atac neprovocat asupra Israelului. Ar fi fost bine ca lumea araba si comunitatea internationala sa intervina pe langa Hamas sa nu atace Israelul", a punctat ambasadorul.

Ministerul roman de Externe si-a exprimat marti adanca preocupare fata de escaladarea tensiunilor in Fasia Gaza si a facut apel la toate partile implicate sa renunte imediat la actiunile de forta, in favoarea dialogului si a gestionarii situatiei prin mijloace politico-diplomatice. "Singura cale de a da sanse pacii in Orientul Mijlociu este iesirea din spirala violentei si revenirea la masa dialogului a autoritatilor legitime palestiniene si israeliene", se arata intr-un comunicat MAE.

Ostilitatile dintre Israel si Hamas s-au soldat dupa patru zile de conflict cu moartea a peste 350 de persoane, intre care numerosi civili, inclusiv copii. Franta, la fel ca multe alte state, intre care Rusia sau China, a condamnat violentele si a cerut incetarea lor, apel pe care l-a facut si ONU. In schimb, Statele Unite, Germania si Cehia au condamnat Hamas si au subliniat dreptul Israelului de a se apara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.