"In iunie 2007, la doi ani dupa ce Israelul evacuase Fasia Gaza, Hamas a intervenit in forta pentru a prelua controlul. Hamas este o organizatie musulmana terorista, fanatica si radicala, sprijinita de Iran si Siria si se opune pacii cu Israel si coexistentei cu statul nostru", a declarat ambasadorul Israelului la Bucuresti, Oren David, potrivit NewsIn.

Diplomatul israelian a pledat cauza interventiei militare din Gaza careia multe state europene i se opun condamnand violentele si cerand incetarea lor. "De cand Hamas a preluat controlul Fasiei Gaza prin violenta, viata cetatenilor israelieni a fost un iad, fiind supusi la bombardamente si violente continue, care au afectat peste jumatate de milion de israelieni", a spus David.

"In cele din urma, nu am avut alta optiune, decat cea de a incerca sa slabim capabilitatile militare ale Hamas pentru a ne apara poporul. Subliniez ca vizam numai obiective militare, incercand sa evitam victimele civile. Razboiul nostru nu este impotriva populatiei civile, ci impotriva Hamas, a carui putere vrem sa o diminuam", a punctat David.

Ambasadorul a mai explicat ca, in paralel cu actiunile militare, Israelul isi doreste continuarea negocierilor pentru incetarea conflictului si ramane angajat in procesul de obtinere a pacii in teritoriile palestiniene, dupa principiul "doua state pentru doua popoare". De asemenea, oficialul a spus ca statul sau cere comunitatii internationale, inclusiv Romaniei, sa sustina si sa sprijine Israelul in lupta sa pentru apararea poporului si impotriva organizatiei fanatice si teroriste Hamas.

Citeste si:

Intrebat daca Romania, care are relatii bune cu Israelul, ar putea interveni pentru incetarea violentelor - asa cum sugerase luni ambasadorul palestinian la Bucuresti, Ahmed Majdalani -, Oren David a respins voalat aceasta varianta, punctand ca Hamas este cel care trebuie sa isi schimbe comportamentul.

"Sigur, avem relatii excelente cu Romania, care ne-a fost intotdeauna un bun aliat. Romania este o tara democratica si membra a UE, iar UE, reprezentata in Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, a cerut Hamasului sa respecte trei conditii: recunoasterea Israelului, incetarea violentelor si respectarea acordurilor existente intre Israel si Autoritatea Palestiniana. In schimb, Hamasul a lansat un atac neprovocat asupra Israelului. Ar fi fost bine ca lumea araba si comunitatea internationala sa intervina pe langa Hamas sa nu atace Israelul", a punctat ambasadorul.

Ministerul roman de Externe si-a exprimat marti adanca preocupare fata de escaladarea tensiunilor in Fasia Gaza si a facut apel la toate partile implicate sa renunte imediat la actiunile de forta, in favoarea dialogului si a gestionarii situatiei prin mijloace politico-diplomatice. "Singura cale de a da sanse pacii in Orientul Mijlociu este iesirea din spirala violentei si revenirea la masa dialogului a autoritatilor legitime palestiniene si israeliene", se arata intr-un comunicat MAE.

Ostilitatile dintre Israel si Hamas s-au soldat dupa patru zile de conflict cu moartea a peste 350 de persoane, intre care numerosi civili, inclusiv copii. Franta, la fel ca multe alte state, intre care Rusia sau China, a condamnat violentele si a cerut incetarea lor, apel pe care l-a facut si ONU. In schimb, Statele Unite, Germania si Cehia au condamnat Hamas si au subliniat dreptul Israelului de a se apara.